');
Najnovije vesti
Blic Vesti Društvo

JOŠ JEDNA ŠANSA ZA POTOMSTVO Besplatan i četvrti pokušaj vantelesne oplodnje, granica se diže na 45 godina

U nedelji za nama odbornici Skupštine Grada Beograda usvojili su odluku o finansiranju četvrtog pokušaja vantelesne oplodnje. Prema rečima gradonačelnika Radojičića, Grad Beograd će od septembra ili oktobra omogućiti i četvrti pokušaj vantelesne oplodnje.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
porodiliste-bebe Foto: Shutterstock / RAS Srbija
porodiliste-bebe

Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić gostujući u Dnevniku RTS- a, izjavio je da država već finansira tri pokušaja, a da finansiranjem četvrtog pokušaja Beograd daje svoj doprinos rešavanju tog problema.

Prema njegovim rečima svaki šesti par ima problem sa plodnošću.

- U skladu sa populacionom politikom dajemo svoj doprinos da nas u budućnosti ima više. Bez obzira na sve investicije, na sve što radimo za Srbiju, ako nas ne bude bilo, ako ne budemo imali potomstvo, nećemo imati budućnost - naveo je Radojičić.

Ove godine Grad Beograd je izdvojio 30 miliona dinara za četvrti pokušaj vantelesne oplodnje, kaže Radojičić
Foto: V. Lalić / RAS Srbija
Ove godine Grad Beograd je izdvojio 30 miliona dinara za četvrti pokušaj vantelesne oplodnje, kaže Radojičić

Granica je, kaže Radojičić, pomerena. Sada pravo da se prijave imaju žene do 45 godine.

- Uslov je da su imale tri neuspešna pokušaja i da nemaju dece. Procena je da oko 500 žena zadovoljava ove kriterijume, a da bi oko 100 parova moglo da učestvuje ovaj put i vantelesnom oplodnjom dobije svoje potomstvo - naveo je Radojičić.

Pročitajte još

Prof. dr Aleksandar Stefanović, direktor Klinike za ginekologiju i akušerstvo KCS-a, kaže za RTS da je u toj klinici bilo blizu 400 postupaka vantelesne oplodnje i da je rođeno 137 beba.

Parovi ne bi trebalo da gube vreme, smatra Aleksandar Stefanović, direktor Klinike za ginekologiju i akušerstvo KCS
Foto: RTS / screenshot
Parovi ne bi trebalo da gube vreme, smatra Aleksandar Stefanović, direktor Klinike za ginekologiju i akušerstvo KCS

- Tokom prethodne dve, tri godine dobili smo dosta najsavremenije opreme. Naše odeljenje na klinici može da se svrsta rame uz rame sa svetskim centrima. Zbog toga i postupci koje sprovodimo imaju visok procenat uspeha. Rezultat je 35-40 posto - naveo je Stefanović.

Pročitajte još

Stefanović ističe da parovi ne bi trebalo da gube vreme.

- Svedoci smo da sve više parova ima ovaj problem. Ukoliko posle godinu dana pokušaja ne dođe do trudnoće, savetujemo da se obrate našem timu - rekao je Stefanović.