Ex -Yu

Mediji: Čeka se Tačijeva odluka, izbori ili tehnička vlada

Mediji: Čeka se Tačijeva odluka, izbori ili tehnička vlada
Foto: Facebook | Mediji: Čeka se Tačijeva odluka, izbori ili tehnička vlada

PRIŠTINA - Ni deset dana od neopozive ostavke sada već bivšeg premijera Ramuša Haradinaja još se ne zna da li će Kosovo ići na vanredne parlamentarne izbore ili će, ipak, biti formirna tehnička vlada.

Predsjednik Kosova Hašim Tači, najavio da će konsutacije sa političkim strankama na tu temu obaviti ove sedmice.

U međuvrmenu, političke stranke su izričite da ne žele tehničku vladu, a neke, prije svega one opozicione poručuju da od Tačija očekuju samo da saopšti datum izbora.

Hardinaj je neopozivu ostavku podnio 19. jula zbog odazivanja Specijalnom sudu u Hagu, koji je formiran radi istrage i procesuirana ratnih zločina koje su počinili prpadnici tzv. Oslobodilačke vojske Kosova tokom i nakon sukoba na Kosovu nad Srbima i drugim nealbancima.

Prema pisanju medija, stranke ne veruju Tačiju i smatraju da njegovo odugovlačenje sa konsutacijama ukazuje da je njegova namjera da ipak pokuša da predloži formiranje tehničke vlade.

Prema pisanju Zerija, Tači to namjerava da uradi sa DPK, okosnicom aktuelne vladajuće koalicije, kojom je on rukovodio dok nije izabran za predsjednika Kosova.

Spekuliše se i da Tači odugovlači sa konsutacijama dok ne budu okončani unutarstranački izbori u najuticajnijem Demokratskom savezu Kosova, zakazani, inače, za subotu 3. avgusta.

Aktuelni lider DSK je Isa Mustafa, premijer prethodne vlade, kada su parlamentarnu većinu činili taj savez I DPK, kojom nakon Tačija rukovodi Kadri Veselji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije