29. jul  2019. 11.46  | Izvor: Tanjug, Politika

U ovoj godini usvojeno 88 zakona, najaktivniji resor finansija

BEOGRAD -

Od početka godine usvojeno je 88 zakona, a od stupanja Ane Brnabić na premijersku funkciju najaktivnije je Ministarstvo finansija koje je predložilo 85 zakona od kojih je do danas usvojen 81, pokazalo je istraživanje dnevnog lista Politika.

Od 29. juna 2017. godine, kada je Ana Brnabić stupila na čelo Vlade Srbije, zaključno sa glasanjem u Narodnoj skupštini 26. jula ove godine, usvojeno je šest zakona koje je pripremilo Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, a reč je o izmenama i dopunama zakona o poljoprivrednom zemljištu, bezbednosti hrane, o vodama...

U istom periodu narodni poslanici su usvojili i 15 zakonskih predloga Ministarstva pravde, a u skupštinskoj proceduri trenutno je jedan zakonski predlog.

Za prethodne dve godine usvojeno je 19 zakona koje je pripremilo Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, a u proceduri je šest zakonskih predloga, a do kraja godine pred poslanicima bi trebalo da se nađe još deset zakonskih akata čiji je predlagač to ministarstvo.

Iz Ministarstva finansija je u protekle dve godine stiglo najviše nacrta zakona, ukupno 85, od čega je usvojen 81 zakon, dok su preostala četiri zakonska predloga u skupštinskoj proceduri.

Od 27. juna 2017. godine do 26. jula ove godine usvojen je 41 zakon koji je predložilo Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture pripremilo je 41 zakon, a dva su trenutno u proceduri.

Među usvojenim zakonima koje je pripremilo Ministarstvo građevinarstva su Sporazum o sedištu Stalnog sekretarijata Transportne zajednice, o izmenama i dopunama Zakona o ozakonjenju objekata, o železnici, o izmenama i dopunama Zakona o transportu opasne robe, kao i više zakona o potvrđivanju sporazuma o vazdušnom saobraćaju s Tunisom, Marokom, Šri Lankom, Kanadom, Indijom, Azerbejdžanom...

U oblastima koje su u nadležnosti Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave usvojeno je 30 zakona, a trenutno su u pripremi predlozi zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, o političkim strankama i o zaštitniku građana.

U protekle dve godine usvojeno je 11 zakona koje je pripremilo Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija među kojima su zakoni o robnim berzama, o trgovini, o ugostiteljstvu, o potvrđivanju sporazuma između Vlade Srbije i Vlade Turske o uzajamnom podsticanju i zaštiti ulaganja.

Kako se navodi, to ministarstvo trenutno priprema i novi Zakon o zaštiti potrošača, a do kraja ove godine očekuje se i usvajanje izmena i dopuna Zakona o informacionoj bezbednosti.

Od stupanja Ane Brnabić na premijersku funkciju usvojeno je 26 zakona Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, a do septembra biće pripremljena još tri zakonska predloga, dok su za oktobar planirana još tri.

Ministarstvo prosvete trenutno radi na još dva zakona čime bi se, kako se navodi, zaokružio okvir sa 34 zakonska akta za tri godine.

U kabinetu ministarke bez portfelja zadužene za demografiju i populacionu politiku Slavice Đukić Dejanović navode da su autori Strategije podsticanja rađanja koja je usvojena u martu prošle godine.

Takođe, kabinet Đukić Dejanović je sa Ministarstvom za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja učestvovao u izradi teksta novog Zakona o finansijskoj podršci porodici s decom, a podržao je i usvajanje nekoliko zakona koje predložilo Ministarstvo zdravlja - o zdravstvenom osiguranju, o zdravstvenoj zaštiti i o biomedicinski potpomognutoj oplodnji.

Ministarstvo za evropske integracije po pravilu ne priprema zakonske nacrte već podzakonske akte i u skladu sa tim koordinisalo je pripremu treće revizije Nacionalnog programa za usvajanje pravnih tekovina EU koju je Vlada Srbije usvojila 1. marta 2018. godine.

Ministarstvo kulture i informisanja dostavilo je vladi Predlog strategije razvoja kulture Srbije i inicijativu za usvajanje Predloga zakona o izmenama i dopunama Zakona o službenoj upotrebi jezika i pisma.

U tom ministarstvu najavljuju da će uskoro vladi poslati i Nacrt zakona o izmenama i dopunama zakona o kulturi.

Do sada su na predlog Ministarstva kulture usvojene izmene i dopune Zakona o Srpskoj književnoj zadruzi i Zakon o potvrđivanju konvencije Saveta Evrope o kinematografskoj koprodukciji.

Prema planu rada, Ministarstvo zaštite životne sredine treba u ovoj godini da pripremi 13 zakonskih predloga.

Tagovi