Capital.ba

Angažovanjem starijih ublažio bi se manjak radne snage

28.07.2019. / 13:20

BEOGRAD – Odlazak radnika u druge zemlje, najčešće zbog većih plata, uskoro bi mogao da postane još masovnija pojava, jer bi zemlje centralne, istočne i jugoistočne Evrope, kako je nedavno upozorio Međunarodni monetarni fond, u sljedeće tri decenije mogle da se suoče sa snažnim smanjenjem radne snage.

Zamjenik generalne direktorke MMF-a Tao Džang predvidio je da će Bugarska, Letonija, Poljska i Ukrajina zabilježiti najveći pad radne snage, veći od 30 odsto, dok bi u Slovačkoj ili Srbiji armija radnika mogla da opadne 20 procenata.

Ipak, MMF vidi rješenje tog problema u podizanju starosne granice za penzionisanje, ohrabrivanju žena i starijih radnika za ulazak na tržište rada i tehnološki napredak.

Stručnjaci i predstavnici radnika u Srbiji ističu da ekonomske migracije ne mogu da se spriječe, već samo djelimično da se ublaže, ali smatraju i da podizanje starosne granice za penzionisanje i uključivanje starijih u procese rada ne bi donijelo boljitak niti bi spriječilo osipanje radne snage.

Profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu Ljubodrag Savić smatra da, kada bi se, sprovela anketa među ženama, koje rade u proizvodnji da li su za to da im se produži radni vijek, one sigurno ne bi prihvatile takvu opciju.

„ Iako se granica za odlazak u penziju u svetu stalno pomera nagore, tamo negde je ipak kvalitet života viši, a zdravstvena zaštita bolja, pa je to onda i izvodljivo. U siromašnim društvima produžava se radni vek ne zato što je duži životni vek, nego zato što penzioni sistem ne može da izdrži pritiske“, smatra Savić.

Novac namijenjen za podršku zapošljavanju i ostanku radne snage dobija se iz raznih izvora, a ti su izvori, dodaje on, najčešće sami građani koji uplaćuju novac u budžet.

„Kada smo imali problem oko odlaska vozača u Sloveniju, zemlja je s tim mogla da se izbori tako što bi radnicima povećala plate do nivoa onih u Sloveniji. Time bi ipak morala da uzme od nekog drugog da bi dala vozačima, a to nije moguće u tržišnoj privredi. Problem Srbije i zemalja u okruženju je to što postajemo starija nacija, a odlaze nam školovani i mladi ljudi, koji nisu pošteno ni ušli u svet rada. Uz sve te probleme, nemamo ni dovoljno razvijenu industriju i eto problema“, podsjeća profesor Ekonomskog fakulteta.

Predstavnici pojedinih sindikata žustro su protiv predloga MMF-a da penzioneri treba da „spasavaju” radnu snagu.

„To može samo MMF da predloži, jer njih zanima samo stanje budžeta, nikada socijalni aspekat problema. Angažman starijih zarad sprečavanja odlaska radne snage za nas je neprihvatljiv, ali bismo podržali izjave njihovih zvaničnika kada bi recimo apelovali na vlast da preduzme mere oko povećanja zarada zaposlenih, posebno u javnom sektoru gde je veliki odliv radne snage“, ističe predsjednica Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata Ranka Savić i podsjeća da je u Srbiji i sada moguć rad poslije 65. godine jer Zakon o radu ne brani zdravim i vitalnim penzionerima da rade i posle penzionisanja. Politika

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!