Najnovije vesti
Vesti Svet
Albanski predsednik pozvao lidere na odgovornost i rešavanje krize

Albanski predsednik pozvao lidere na odgovornost i rešavanje krize

Albanski predsednik Ilir Meta zahteva od svih političkih stranaka u zemlju da preuzmu odgovornost "kako bi se prevazišla kriza i haotično stanje u zemlji", prenosi portal a1on. 

Slušaj vest
0:00/ 0:00

Meta je pozvao albanskog premijera Edija Ramu da odustane od pritisaka i ucene, a nije poštedeo ni lidere opozicione Demokratske partije Ljuljzima Baše, niti Socijalističkog pokreta za integraciju Moniku Kruemadi, kojima je poručio da ne prete blokiranjem evropske budućnosti Albanije, već da prihvate 13. oktobar kao dan za parlamentarne i lokalne izbore i da građanima povrate neophodni mir.

- Ono što me najviše zabrinjava je ovaj apsurdan politički teatar. Još jednom pozivam sve strane, pogotovo Ramu, Bašu i Kruemadi, da stave tačku na ovu apsurdnost, da preduzmu mere za lokalne izbore 13. oktobra, jer albanski građani imaju potrebu za mirom, normalnošću, zakonitom i legitimnom vlašću koja garantuje rešenje za sve probleme. Svakako da ne verujem da će izbori 13. oktobra razrešiti sve, ali to je neizbežna pravna i ustavna obaveza - istakao je Meta.

Albanski predsednik je ukazao da je prvo obaveza premijera da odustane od pritisaka i ucena na sve druge institucije u sprečavanju sprovođenja uredbe o izborima. Bez sumnje, naglašava Meta, ovo je odgovornost i za sve ostale da se pripreme za učešće na predstojećim izborima. 

Ovo je samo jedan u nizu pokušaja šefa albanske države da ubedi partijske lidere u toj zemlji da razgovaraju u cilju prevazilaženja duboke političke krize koja traje duže od pola godine. Kriza u Albaniji dostigla je vrhunac kada je aktuelna vlast na čelu sa Socijalističkom partijom premijera Edija Rame sprovela lokalne izbore 30. juna na kojima nisu učestvovale partije opozicije.