Apsurdno: Izvršitelji naplaćuju i kada nema duga

U moru apsurda koje Srbija priređuje svojim građanima nedavno su se dogodila dva slučaja koji se kose sa zdravim razumom.

Srbija

Izvor: subotica.com

Subota, 27.07.2019.

14:03

Apsurdno: Izvršitelji naplaćuju i kada nema duga
Foto: Depositphotos/grinvalds

Naime, izvršitelji žele da naplate svoj rad od stranke u postupku koja nije ni trebalo da bude deo samog postupka.

Na adresu jedne Subotičanke nedavno je stiglo obaveštenje od suda da je protiv njene nekadašnje firme pokrenut postupak zbog naplate dugovanja.

Posle prvog šoka zbog činjenice da je terete za nešto što ne duguje, usledio je novi - mora da plati troškove postupka izvršitelja, prenosi portal Subotica.com.

Šokantan slučaj

"Pre nepunih nedelju dana dobila sam obaveštenje od našeg suda da je pokrenut postupak protiv mene, odnosno firme koju sam zatvorila pre skoro pet godina. U tom obaveštenju stoji da izvršitelj ima nameru da naplati dug koji je iznosio više desetina hiljada dinara, po osnovu nekoliko neplaćenih faktura u nizu, od istog dobavljača. Bila sam sigurna da nemam dugova, ali ipak proverila sam svoju dokumentaciju, pronašla naloge za prenos, otišla kod dobavljača i dobila karticu kupca, ne samo da im ne dugujem nego sam i u pretplati", kaže 72-godišnja penzionerka iz Subotice.

"Sa tim overenim papirom otišla sam do izvršitelja, ali tek tada je usledio pravi šok. Prvo su mi rekli da papir mogu da uvaže, ali da sam u obavezi da isplatim troškove izvršenja i samog postupka, koji su skoro tri puta veći od osnovice. Na moje pitanje zašto moram da plaćam bilo šta jer nisam dužnik i nije bilo osnova da se pokreće postupak prinudne naplate, dobila sam odgovor da neko mora da snosi troškove njihove ’usluge’. Ostala sam zaprepašćena, u neverici da ovako nešto može da se desi u jednoj državi koja se smatra pravnom", rekla je.

Subotičanka je u zakonskom roku podnela prigovor, priložila dokumentaciju (kopije naloga za prenos i karticu kupca od dobavljača) po kojoj nedvosmisleno nema duga, odnosno da je izmiren pre pokretanja postupka, sada očekuje reakciju suda i da vidi da li će upasti u ralje pravnih apsurda ili će se njen predmet okončati jedini logičnim epilogom - poništenjem potraživanja, a ko će snositi troškove svakako ne bi trebalo da se tiče nje, piše Subotica.com.

"Već u startu morala sam da snosim troškove advokata koji mi je pisao prigovor, pitam se da li će neko nadoknaditi moje troškove", pita se ona.

"Sama pretnja izvršitelja je stres po sebi i veoma me je uznemirilo, a sada mi nailaze troškovi koje uopšte nisam planirala!", dodaje ogorčeno.

Drugi primer

Sličan slučaj, ali sa jednim javnim preduzećem, imala je i druga sugrađanka, ali je ona, kako kaže, svoje pravo ostvarila tek kada je angažovala advokata.

"Nisam želela da platim ono što ne dugujem. Kako su izvršitelji uporno tvrdili da ipak moram da platim troškove, angažovala sam advokata i tek tada su odustali od naplate", dodaje sagovornica subotičkog portala.

U praksi izvršitelja, kako saznaje portal, ovakvi slučajevi nisu retkost, a dešavaju se uglavnom zbog neažuriranih podataka preduzeća koja potražuju dugovanja.

Greška u sistemu

"Greška je u celom sistemu. Dug je postojao, ali je on u nekom momentu izmiren. Međutim, ta informacija nije došla do izvršitelja i on je pokrenuo postupak. Kada bi izvršitelji proveravali svaku dobijenu karticu to bi trajalo u nedogled, preduzeća bi trebala da budu ta koja ažuriraju svoje podatke", objašnjavaju u jednoj kancelariji izvršitelja.

Međutim, kada je postupak već pokrenut, neko mora i da ga plati. Tu počinje "natezanje" između stranke, koja nema pravni osnov za plaćanje jer nije dužna, i izvršitelja, koji želi da naplati svoj rad. Neki se dogovore da plate po pola, neki da se odbije kamata, dok neki prete advokatom...

Jedino logično i pravično je da učesnik u postupku za kojeg se utvrdi da nije dužnik, da tada i prestaju sve njegove obaveze prema bilo kome, predočava naš sagovornik, dugogodišnji preduzetnik, koji takođe smatra da je sistem takav da previše daje slobodu izvršiteljima, pa čak iako se to kosi sa zdravim razumom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

54 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: