Kanađani planiraju rudnik zlata na Crnom vrhu

Kanadska rudarska kompanija Dandi plemeniti metali (DPM) iz Toronta objavila je preliminarnu studiju izvodljivosti otvaranja i eksploatacije rudnika zlata na planini Crni vrh, između Bora i Žagubice, pišu Novosti.
Kanađani planiraju rudnik zlata na Crnom vrhu
Foto: Pixabay (ilustracija)
Prema tom dokumentu, tu bi se za devet godina, koliko je procenjeno da bi kop bio u funkciji, izvuklo skoro 34 tone tog plemenitog metala, bruto vrednosti 1,6 milijardi dolara.
 
"Ova studija pruža solidnu osnovu za projekat zlata Timok", rekao je Rik Hoves, predsednik i generalni direktor DPM.
 
Po dokumentaciji u koju su "Novosti" imale uvid, u otvaranje rudnika u kome su utvrđene rezerve od gotovo 19 miliona tona rude, sa prosečnim sadržajem od 1,36 grama zlata po toni, za početak bilo bi investirano 136 miliona dolara.
 
Kako je predviđeno, godišnja proizvodnja iznosila bi od 75.000 do 132.000 unci, odnosno najviše 3,73 tone tog plemenitog metala.
  • "rtb bor"

    27.07.2019 18:10
    KAKO DA PROPADNE POSAO?
    Kanadska rudarska kompanija Dandi plemeniti metali (DPM) iz Toronta, kako je najavila, otvara rudnik zlata kod Bora. Ako misli da zamisao sprovede do kraja i da propadne treba da angažuje do nedavnog čelnika i grobara RTB Bor, Spaskovskog. On je svojevremeno pričao da je otvorio na desetinu rudnika, a koliko je zatvorio i upropastio nije rekao. Uništio je sve do čega se dočepao, a pare i zlata je smestio na svoje sigurno mesto. On je poznat i po tome da je izgradio novu topionicu bakra, a nije. Izgradio je uz pomoć mentora iz vlasti novu peć za topljenje i postrojenje za proizvodnju sumporne kiseline. Ta investicija košta koliko i nova topionica.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Miruju i dizel i benzin

Benzin i dizel će se u Srbiji od danas u 15 sati do 30. aprila, na pumpama prodavati po istim cenama.