Više od 8.000 munja za 2 sata, prognoze nisu predvidele silovito nevreme u Hrvatskoj VIDEO

Silovito neverime koji većina prognostičkih modela nije predvidela noćas je iznenadila celu Istru i Kvarner, piše Istramet.

Izvor: B92

Subota, 27.07.2019.

10:36

Više od 8.000 munja za 2 sata, prognoze nisu predvidele silovito nevreme u Hrvatskoj VIDEO
Ilustracija: Deposit/leedsn

Zabeležena je obilna kiša, olujan nalet vetra, ali i više od 8.000 munja u samo 2 sata.

Približavanje olujnih sistema iz Italije podstaklo je razvoj novih grmljavinskih sistema na moru severnog Jadrana, a zatim i formiranje kompaktne olujne linije.

Grmljavinska linija sporo se približavala obali, tako da su nautičari imali nekoliko sati da se sklone na sigurno.

Duvao je prolazno jak vetar, mestimično s olujnim udarima, uglavnom jugozapadni. Istrametove meteorološke stanice na pulskom području zabeležile su najjače udare vetra, stanica Veli Vrh izmerila je 24 m/s ili 86 km/h.

Mestimično pala i obilna kiša. U Umagu i Novigradu čak 32 mm, porečke stanice zabeležile su do 15 mm, isto koliko i one na Motovunštini. U centru Pule palo je 13 mm.

Temperature snizile su se za oko 5 °C.

To je samo uvod u promenu vremena koja stiže u subotu u Hrvatskoj, a koja će vrhunac imati sredinom nedelje kada su izgledne lokalno obilne količine kiše, jake oluje i obilnee grmljavinske aktivnosti, navodi Istramet.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

1 d

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

1 d

Podeli: