Međunarodni šverceri kokaina pod istragom u Beogradu

Tužilaštvo za organizovani kriminal pokrenulo je istragu protiv troje osumnjičenih za učešće u međunarodnom švercu kokaina iz Latinske Amerike ka Evropi i Aziji u okviru velike akcije Evropola. U operaciji "Familija" uhapšeno je 16 osumnjičenih, a zaplenjeno je više od tone kokaina i dva miliona evra.

U tom tužilaštvu za Tanjug kažu da je naredba o sprovođenju istrage od 13. jula doneta protiv Majkla Dokovića državljanina Crne Gore, zatim Dražena Letića držvljanina Srbije i Hrvatske i Nevenke Čuturić državljanke BiH.

Letić i Čuturić su saslušani u Tužilaštvu za organizovani kriminal (u Beogradu) nakon čega im je na predlog tužioca sud odredio pritvor.

Doković je uhapšen u Švajcarskoj, gde mu je sudija Kantona Bazel odredio pritvor.

"Nakon analize dokaza dostavljenih uz krivičnu prijavu i onih do kojih dođemo tokom istražnog postupka, biće doneta javnotužilačka odluka o eventualnom ustupanju krivičnog gonjenja okrivljenih Letića i Čuturić", navode u tužilaštvu.

Mediji iz regiona u četvrtak su preneli da je Evropska policijska agencija - Evropol saopštila da je međunarodnom operacijom nazvanom "Familija" razbijen balkanski kriminalni lanac koji je privatnim avionima prebacivao kokain iz Južne Amerike u Evropu, a potom brodovima za Hongkong i Makao.

Hrvatski MUP je saopštio da je akcija, koja je počela krajem 2017, bila deo šire evropske strategije protiv zapadno-balkanske mreže organizovanog kriminala, takozvanog Balkanskog kartela.

U akciji su uz Hrvatsku, koja je koordinisala akcijom, učestvovale policije Srbije, Češke, Slovenije, Francuske, Italije i Hongkonga.

Od 16 uhapšenih, 11 ih je uhapšeno u Hrvatskoj, Srbiji, Češkoj i Švajcarskoj, a pet osoba u Hongkongu.

Zaplenjeno je više od tone kokaina - 600 kilograma u Švajcarskoj i 421 kilogram u Hongkongu.

U Hrvatskoj, Češkoj, Srbiji, Sloveniji i Švajcarskoj je zaplenjeno dva miliona evra u gotovini i skupoceni predmeti u vrednosti većoj od milion evra, među kojima i visoko kvalitetni satovi i vozila.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво