Da li će bivši direktor odgovarati pred zakonom? 1Foto: Lukanovisad.rs

Narodna poslanica Lige socijaldemokrata Vojvodine Nada Lazić je, koristeći instituciju pitanja poslanika, na molbu malih akcionara AD Luka Novi Sad, od ministra privrede i premijerke zatražila odgovor kada će biti pokrenuto preispitivanje postupka vraćanja vlasničkog prava nepravilno oduzetih akcija manjinskim akcionarima u ovom preduzeću, navodi se u saopštenju Lige socijaldemokrata Vojvodine.

Lazić je već u dva navrata postavljala pitanje u vezi s privatizacijom Luke Novi Sad, a u ime malih akcionara koji su se obraćali poslanicima Lige sa zahtevom da im se pomogne u njihovom postupku. Kako je podsetila, preduzeće Luka Novi Sad bilo je profitabilno i privatizovano je u maju ove godine, pri čemu je većinski vlasnik postala kompanija Port of Dubai iz UAE sa 99,4 odsto udela kapitala ovog preduzeća, a preostalih 0,6 odsto namenjeno je manjinskim akcionarima. Manjinski akcionari su u više navrata tražili od nadležnih da im se odobri pravo upisa u evidenciju za sticanje besplatnih akcija, kao i sticanje nadoknada predviđenih Zakonom o privrednim društvima, kako bi zaštitili interese i stečena prava manjinskih akcionara.

– Po kojim kriterijumima je sprovedena privatizacija preduzeća AD Luka Novi Sad? Da li će i kada mali akcionari biti upisani u evidenciju radi sticanja prava na akcije bez naknade kako bi konačno stekli pravo na sopstvene akcije? – upitala je poslanica Lige socijaldemokrata Vojvodine.

Lazić je ukazala i da mediji poslednjih dana pišu o sada već bivšem direktoru Luke Novi Sad i funkcioneru Srpske napredne stranke koji je sebi i pojedinim zaposlenima podelio bonuse od 97 miliona dinara, što je oko 803.000 evra za period od tri meseca.

– Ovaj potez je povukao onda kada je bilo izvesno da će Luka biti prodata kompaniji iz Dubaija. Zbog toga je smenjen sa mesta direktora, a da li će za ovaj potez odgovarati samo stranački, svojoj stranci, SNS, ili i pred zakonom? Pogotovo ako se zna da je već za neke malverzacije vezane za tendere u Institutu u Sremskoj Kamenici već bio kažnjavan. U isto vreme mali akcionari bezuspešno, nažalost, godinama biju bitku da dobiju bar mrvice iz ove privatizacije. Ovaj zahtev, inače, oni su uputili i premijerki i predsedniku Aleksandru Vučiću, zaključila je Nada Lazić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari