1. Idi na sadržaj
  2. Pređi na glavni meni
  3. Idi na ostale ponude DW

Ursula fon der Lajen odobrovoljila Varšavu

26. jul 2019.

Posle Pariza, Varšava je drugo putovanje Ursule fon der Lajen u svojstvu buduće predsednice Evropske komisije. Na ovoj turneji na kojoj se predstavlja i pravi mostove - u utorak je očekuju u Zagrebu.

https://p.dw.com/p/3Mnc4
Polen, Warschau: Ursula von der Leyen und Premierminister Mateusz Morawiecki
Foto: Reuters/K. Pempel

Poljski premijer Mateuša Moravieckog je retko tako opušten u javnosti kao što je bio posle razgovora sa budućom predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen - mada je ona jasno rekla da ima pitanja oko kojih se slažu ali i takvih oko kojih se ne slažu. A to su "pitanja pravne države i migracija", rekla je fon der Lajen i tu se zaustavila.

Dva sata kasnije, poljski premijer je odgovarajući na pitanje jednog novinara rekao da sam nije potezao pitanje pravne države jer smatra da to poglavlje treba što brže zatvoriti, pošto je ono "opterećeno nepotrebnim emocijama koje širi jedan evropski komesar". Komesar EU za pravosuđe Frans Timmermans ispoljio je oštru kritiku poljskog pravosuđa i od onda postao jedan od najvećih državnih neprijatelja.

Evropska komisija je protiv Poljske vodila nekoliko procesa a poslednji bi mogao da rezultira gubitkom prava na glasanje. U Ursuli fon der Lajen poljska vlada vidi tračak nade.  Varšava očekuje jednu vrstu "novog početka za EU" , kako je to rekao šef poljske vlade.

Od nominacije i izbora Ursule fon der Lajen, za šta je zaslužna i poljska vlada, buduću komesarku su u Poljskoj stilizovali u osobu koja bi mogla da reši sve konflikte u EU i koja istok Evrope jednostavno bolje razume. Mediji bliski poljskoj vladi ističu njene kritičke stavove prema Rusiji i njeno zalaganje za bolju odbranu. Dok desno orjentisani komentatori ističu da ima sedmoro dece i da je stoga konzervativna, levičarsko-liberalni mediji ističu da je ona najbolji primer političarke koja veruje u Boga i istovremeno se zauzima za ista prava za sve.

Dobra klima

Već danima poljski mediji spekulšu da li će se fon der Lajen pobrinuti da i u Briselu vlada dobra atmosfera kao što je to uradila u Varšavi. Ona je prilikom posete izbegla sporne teme odlučivši se, kako je istakla,  za razgovor o "razvoju, održivosti i sigurnosti". 

Svi znaju da se moraju suočiti sa promenom klime i iza sebe ostaviti manje zagađenu Zemlju, rekla je fon der Lajen i dodala: "Ali moramo ljude u to ubediti. Biće potrebne velike investicije i zato ćemo osnovati Fond za pravednu transformaciju koji će biti namenjen posebno pogođenim regionma."Poljski premijer Moraviecki je novinarima rekao da će poljska vlada narednih godina morati da se potrudi da zaživi "Evropa kompromisa". Razgovaralo se i o funkcijam u EU: Poljskoj je posebno važno da dobije funkciju komesara za privredna pitanja. 

Posrednica između nove i stare EU

Ursula fon der Lajen se pozicionirala kao posrednica između nove i stare EU, kaže za DW Adam Zostkievic, iz lista "Politika". To se, po njegovim rečima, može protumačiti kao "otvaranje kredita političkog poverenja ali i kao težnja ka kompromisu i  jedinstvu unutar EU".

U jednom intervjuu za Zidojče cajtung ona se založila za više razumevanja za Poljsku i Mađarsku : "Svi mi moramo znati da je pravna država naš cilj i da niko nije perfektan".

Bartoš Vielinski, novinar liberalne "Gazeta Viborža" koji je vodio kratak razgovor sa fon der Lajen kaže: "Dobio sam nedvosmislen odgovor po pitanju slobode štampe i pravne države. Tu neće biti kompromisa." On smatra da će fon der Lajen kao i Junker preuzeti ulogu "dobrog policajca" što opet ne znači da će u pomenutim tačkama biti popustljivosti."

Da li će vlada koju vodi PiS prepoznati svoju šansu? Da li "Evropa kompromisa" uključuje i kompromis koji PiS mora napraviti u oblasti pravosuđa, koji je po rečima šefa partije Kačinjkog "najvažnija od svih reformi i bez koje sve ostalo nema smisla"? Malo je toga što bi upućivalo na takav ishod.

Ursula fon der Lajen
Ursula fon der LajenFoto: picture-alliance/Photoshot/Zhang Cheng

Do stupanja Ursule fon der Lajen na funkciju šefice  Evropske komisije 1. novembra predstoje dve važne odluke: odluka Evropskog suda pravde o glavnim delovima reforme pravosuđa i parlamentarni izbori u Poljskoj koji se održavaju u oktobru i na kojima se PiS nada da će dobiti tzv. "ustavnu većinu". Na putu ka realizaciji tog cilja bi im Ursula fon der Lajen čak mogla i pomoći. Utisak da je spor sa EU okončan, dobro će biti primljen u zemlji čiji i desno politički spektar nikada nije doveo u pitanje članstvo u EU i pored svih optužbi za tutorstvo Brisela.

Najkasnije u jesen će prestati politička faza "lepog vremena", i to kada se otvori pitanje rešavanja spora, pitanje novca i principa - dakle svega onoga što bi značilo konkretna dela nakon pustih reči i poziva na kompromis.

Čitajte nas i preko DW-aplikacije za Android