Dostupni linkovi

Haradinaj se obraća Ustavnom sudu


Ramuš Haradinaj, premijer Kosova u ostavci
Ramuš Haradinaj, premijer Kosova u ostavci

Pokušaj održavanja sednice Vlade Kosova u petak prošao je bezuspešno.

Premijer Kosova u ostavci Ramuš Haradinaj obratiće se Ustavnom sudu za mišljenje o tome da li njegova vlada, u ostavci, ima pravo da zaseda i donosi odluke.

„Nesigurno je sazivati sednicu vlade bez jedne odluke Ustavnog suda", izjavio je Haradinaj.

Zamenik premijera iz redova Demokratske partije Kosova Enver Hodžaj na samom početku sednice je kazao da aktuelna vlada nema ovlašćenja da donosi odluke koje su bile predviđene dnevnim redom.

„Ovaj sastanak je nakon ove nove političke i zakonske situacije poseban. Znam da je pred vama jedan dnevni red. Mislim da nemamo ovlašćenja za ove teme. Smatram da trebamo da tražimo zakonsku interpretaciju. Teme koje su hitne mogu se tretirati, a sa ostalima ne treba da se nastavi“, kazao je Hodžaj.

Haradinaj je rekao da je najbolje da se ovo pitanje pošalje Ustavnom sudu na razlučivanje.

„Teško je uvideti koje su teme hitne a koje ne. Mislim da se kao predsednik Vlade trebam obratiti Ustavnom sudu. Nisam za to, ali sam obavezan da to uradim“, kazao je Haradinaj.

Ambasador Sjedinjenih Država na Kosovu Filip Kosnet napisao je na Twitteru da "pomno prati kako se Kosovo, po prvi put, suočava sa ostavkom premijera. Način na koji to reše pokazat će snagu kosovskih institucija i spremnost zvaničnika da se pridržavaju Ustava i zakona."

Haradinaj je 19. jula podneo ostavku zbog poziva u Specijalizovanog tužilaštva Hagu.

U Hagu se branio ćutnjom i dan nakon dolaska iz Haga najavio da će se vratiti svojim obavezama i radu.

Haradinaj: Još ne znam za šta me sumnjiče
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:24 0:00

XS
SM
MD
LG