Počinje "planinarenje": Genganova oštrica otupela, Lans odradio dobar posao, Okser sa Sorgićem spreman za iskorak...

Vreme čitanja: 3min | pet. 26.07.19. | 14:40

I još dosta zanimljivih informacija u najavi starta francuske Lige 2

Počinje "planinarenje". Otprilike tako u Francuskoj vide stanje u Ligi 2, drugog ranga tamošnjeg fudbala, u kome nije akcenat na nadmorskoj visini kako bi moglo da se pomisli, već na iscrpljujuću sezonu u kojoj timovi moraju da pokažu zavidnu fizičku kondiciju, psihičku stabilnost, da imaju kompas i budu dobro orjentisani. Takav dril prolaze dva najbolje plasirana koji zaslužuju direktnu promociju u društvo najboljih, dok tri preostala tima igraju baraž za Ligu 1. Iz takmičenja ispadaju dve ekipe, a jedna igra plej-aut.

Pretendenata na vrh je mnogo. Od najsvežijih članova Gengana i Kaena, do Lansa, Lorijana, Oksera, Troe, Pariza, Avra...

Izabrane vesti

Krenimo redom. Gengan ima još vremena da se pojača tokom prelaznog roka, jer ovo što mu se do sada desilo teško da će biti dovoljno da iapuni ambiciju. Ekipu su usled ispadanja iz Lige 1 napustili Markus Tiram za 9.000.000 evra u Menhengladbah, Markus Koko za 3.000.000 u Nant, Papi Đilobođi je otišao bez obeštećenja, Ikoko je pojačao Ludogorec, golman Jonson Kopenhagen... Praznina koju je ostavio sin legendarnog Lilijana Tirama je velika, svedoči o tome i učinak iz prošle sezone, kada je dao 13 golova na 38 susreta.
"Oduševljeni smo dolaskom Markusa Tirama. Brz je, robustan, opasan. Sjajno će se uklopiti u ekipi i sigurni smo da će ostaviti trag na terenima Bundeslige", optimista je Maks Ebrel, sportski direktor Menhengladbaha, a koliko mu veruje svedoči podatak da mu je namenio "desetku" na poleđini dresa.

Trojica predstavnika u Ligi 2

Čast Srbije u drugom rangu francuskog fudbala ove sezone braniće tri fudbalera.
Štoper Lansa Aleksandar Radovanović broji drugu godinu u timu, dok su napadač Dejan Sorgić i defanzivac Strahinja Tanasijević pojačali Okser, odnosno Pariz. Ovaj poslednji stigao je na pozajmicu iz italijanskog Kjeva.

Drugi kandidat Kaen, ostao je bez standardnog štopera Aleksander Đikua, koji je u transferu vrednom 4.500.000 evra pojačao Strazbur. Zamena je stigla u liku iskusnog Antonija Vebera iz Bresta, a ostatak tima gotovo je nepromenjen.

Lans je odradio dobar prelazni rok, smatra fudbalska javnost u zemlji svetskih prvaka. Ipak, i pored utrošenih 4.000.000 evropskih novčanica na Sotoku iz Grenobla, Maurisija iz Valensijana, Fortesa iz Tuluza i Robaila iz drugog tima PSŽ-a, kao i još nekolicinu momaka bez plaćenog obeštećenja, treba imati na umu da se Lans svake godine pominje kao ozbiljan pretendent na viši rang, ali je i dalje u Ligi 2. Boje kluba sa severa i ove sezone braniće srpski štoper Aleksandar Radovanović, dok je vezista Filip Marković dobio čiste papire. Lans je od prodaje talentovanog defanzivca Modiba Sanjana Sosijedadu zaradio 3.500.000 evra, a još pet miliona sakupio je odlascima Sentonzea u Mec i Belegarda u Strazbur.

Lorijan je u novu kampanju ušao sa novim kormilarom. Legendarni golman Mikael Landro dobio je otkaz posle osvojenog šestog mesta protekle sezone, a budućnost kluba poverena je Kristofu Pelisijeu, koji je pravio dobre rezultate sa Amijenom i taj klub iz treće uveo u prvu ligu. Ekipu nije napustio veliki broj igrača, naročito ne onih nezamenjivih, a tim je pojačan turskim napadačem Umutom Bozokom iz Nima, i golmanom Nardijem iz Monaka, dok je štoper Žulijen Laport iz Klermona smatran kapitalnim adutom.

Okser je spreman za iskorak posle godina tavorenja. Vlasnik ekipe sa Abe Dešana, kineski mijarder Džejms Žou najavljivao je kada je pre dve i po godine ulazio klub velike domete, i možda je ovo trenutak da Okser zablista. Naročito sada, kada je angažovao ubitačnog srpskog napadača Dejana Sorgića, koji već godinama rešeta mreže širom Švajcarske.

Šambli i Rodez su imali izuzetne sezone iza sebe ovenčane promocijom, ali se i nisu nešto pojačali tokom prelaznog roka. Naročito prvopomenuti, koji je dovodio igrače mahom iz trećeg ranga. Bolje je prošao Rodez sa novajlijama, pošto je uspeo da angažuje igrače mladog tima Evertona, Bresta, Kaena... Ipak, neiskustvo je veliki kamen spoticanja za oba tima. Uz njih za status će morati da brinu i Nim, Orlean, Šateru i Valensijan...

FRANCUSKA 2 - 1. KOLO

Petak
20.00: (2,90) Ajačio (2,75) Avr (2,70)
20.00: (1,80) Gengan (3,35) Grenobl (4,40)
20.00: (1,90) Klermon (3,35) Šatoru (3,90)
20.00: (2,25) Nansi (3,05) Orlean (3,25)
20.00: (2,85) Rodez (2,90) Okser (2,60)
20.00: (2,55) Šambli (3,10) Valensijan (2,75)
20.00: (2,95) Sošo (2,65) Kaen (2,75)
20.00: (2,90) Nior (3,00) Troa (2,50)

Subota
15.00: (2,85) Le Man (2,90) Lans (2,60)

Ponedeljak
20.45: (2,15) Lorijan (3,00) Pariz (3,50)

*** kvote su podložne promenama

Foto: Printscreen


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara