Predstava "Ko se boji Virdžinije Vulf" premijerno 29. jula na Brionima

Koprodukcija Beogradskog dramskog pozorišta i Pozorišta "Ulyšes", predstava "Ko se boji Virdžinije Vulf" u režiji Lenke Udovički, sa Radetom Šerbedžijom u glavnoj ulozi biće čak sedam puta izvedena u okviru bogate sezone "Ulyssesa" koja će na Brionima trajati sve do kraja avgusta, najavili su iz Beogradskog dramskog pozorišta.

Kultura

Izvor: B92, Tanjug

Petak, 26.07.2019.

14:41

Predstava
Foto: depositphoto/antb

Na Tvrđavi Minor na Malom Brionu od 20.30 časova biće odigrane pretpremijere 26, 27. i 28. jula, dok će premijera biti izvedena 29. jula 2019. godine u istom terminu.

Reprize su zakazane za 30. i 31. jul, ali i 3. avgust 2019. godine. Pored Radeta Šerbedžije koji se pojavljuje u ulozi Džordža, u predstavi igraju: Katarina Bistrović Darvaš, prvakinja ZKM, Milan Marić u alternaciji sa Ljubomirom Bulajićem i Martinom Grđanom, Nika Ivančić u alternaciji sa Rominom Tonković.

Pored Lenke Udovički u ekipi saradnika su i dramaturg Željka Udovičić Pleština, scenograf Stefano Katunar, kostimograf Bjanka Adžić Ursulov i kompozitor Najdžel Ozborn.

Zaplet "Ko se boji Virdžinije Vulf" je jednostavan. Tokom neobavezne sedeljke, sredovečni bračni par, univerzitetski profesor istorije Džordž i dekanova ćerka Marta, podstaknuti alkoholom, započinju mentalno i emotivno iscrpljujuću, verbalnu igru međusobnog optuživanja i zlostavljanja, uvlačeći u tu igru i svoje goste.

Mračna slika braka akademskih građana, koji predstavljaju stubove srednje klase, kao i razlaganje tipičnog obrasca dramske priče kroz na prvi pogled besciljnu i besmislenu pijanku, izazvala je oprečne reakcije i publike i kritike.

"Ko se boji Virdžinije Vulf" imaće premijeru i u Beogradu sredinom oktobra, posle čega će predstava biti na repertoaru Beogradskog dramskog pozorišta. Na taj način beogradskoj publici će biti omogućeno da, nakon višedecenijske pauze, uživa u glumačkoj bravuri Radeta Šerbedžije, a Beogradsko dramsko pozorište biće jedino pozorište u regionu u kojem će taj vrsni umetnik igrati na stalnom repertoaru.

Aktuelna, 19. sezona Pozorišta Ulyšes na Brionima otvorena je 12. jula koncertom Radeta Šerbedžije, a pored "Ko se boji Virdžinije Vulf" publiku očekuju brojne predstave iz čitavog regiona, koncerti i Dani klavira.

Pozorište Ulysses osnovali su glumac i reditelj Rade Šerbedžija i pisac Borislav Vujčić 2001. godine kada ga je slavna britanska glumica Vanesa Redgrejv svečano otvorila dobrotvornim koncertom. Prva predstava bila je Šekspirov "Kralj Lir", u režiji Lenke Udovički, sa Radetom Šerbedžijom u naslovnoj ulozi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

13 h

Podeli: