Biznis Vesti
REGIONALNI PROJEKAT OLAKŠAVA TRGOVINU I TRANSPORT Uskoro manje čekanja na graničnim prelazima

REGIONALNI PROJEKAT OLAKŠAVA TRGOVINU I TRANSPORT Uskoro manje čekanja na graničnim prelazima

Srbija se zadužila kod Svetske banke 40 miliona dolara sa namerom da smanji čekanje na graničnim prelazima. I za robu i za putnike. Reč je o regionalnom projektu "Olakšavanje trgovine i transporta" u okviru koga tri države, Srbija, Severna Makedonija i Albanija, na raspolaganju imaju ukupno 90 miliona dolara.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
Foto: Zoran Ilić / RAS Srbija

Zahvaljujući njemu na Koridoru 10 će zaživeti inteligentni transportni sistem. On, između ostalog, korišćenjem navigacionog sistema, pronalazi najbolje rute u zavisnosti od uslova na putu. Upozorava vozače na potencijalno opasne situacije na vreme, kako bi izbegli nezgode. Vodi vozača do praznog parking-mesta, preusmerava saobraćaj u skladu sa uslovima na putu, prati građevinsko stanje mostova, tunela i drugih infrastukturnih objekata.

Foto: O. Bunić / RAS Srbija

"Prilikom nastanka saobraćajne nezgode, ITS putem digitalnih informacionih tabli duž puta najavljuje vozačima nastanak incidentne situacije na putu i preusmerava saobraćaj na alternativne rute. Omogućava, ugradnjom senzora duž puta, da sam put nadgleda sebe i da se predvide gužve. O tome će informisati vozače", objašnjavaju u Ministrstvu saobraćaja.

Od zajma će se finansirati unapređenje 60 železničkih putno-pružnih prelaza. Poboljšaće se saobraćajna signalizacija, uređaji za zaustavljanje i napajanje električnom energijom na železničkom prelazu.

"Srbija je u prethodne četiri godine izgradila oko 300 kilometara auto-puteva, a u tom periodu broj vozila na našim auto-putevima povećan je sa 37 miliona na blizu 54 miliona vozila u 2018. Posle puštanja u saobraćaj južnog kraka Koridora 10 i sa skorim završetkom kompletnog istočnog kraka Koridora 10 ka Bugarskoj, očekujemo dalji rast tranzitnog saobraćaja kroz Srbiju. Za razliku od prošlosti, infrastruktura više nije glavni problem za brže kretanje ljudi i robe u regionu, već to postaju granične procedure i dugo zadržavanje prilikom prelaska između država", objašnjava Zorana Mihajlović, ministarka saobraćaja.

Pročitajte još

Jedinica za sprovođenje projekta biće pri Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, jer će u ovom resoru biti težište aktivnosti, dok će finansiranje i ugovaranje radova i usluga biti pri Ministarstvu finansija.

Nacionalni prozor

Projekat podrazumeva aktivnosti na povećanju efikasnosti prekograničnog saobraćaja uvođenjem "jedinstvenog nacionalnog prozora" i elektronske razmene podataka na železničkim graničnim prelazima.

"Na području Zapadnog Balkana jedinstveni nacionalni prozor predstavlja zajednički cilj za olakšanje trgovine i obaveza u okviru Sporazuma Svetske trgovinske organizacije. Ovo rešenje će poboljšati transparentnost, smanjiti troškove trgovinskih transakcija, poboljšati koordinaciju aktivnosti i skratiti vreme potrebno za odobrenje uvoza i izvoza robe", kažu u Ministarstvu saobraćaja.