Visoke temperature ugrožavaju Notr Dam 1Foto: EPA-EFE/IAN LANGSDON

Rekordno visoke temperature koje su zahvatile Evropu mogle bi uticati na urušavanje plafona i zidova katedrale Notr Dam, upozorili su stručnjaci.

Francuski arhitekta i restaurator istorijskih spomenika Filip Vilnev rekao je da su kameni zidovi katedrale još natopljeni vodom, što je posledica gašenja požara u aprilu, prenosi HRT.

Uz rekordne temperature u Parizu, zidovi bi se mogli prebrzo osušiti, a struktura katedrale i dalje je vrlo krhka, objasnio je Vilnev.

Strahujem da bi zidovi i potporni stubovi, dok se budu sušili, mogli izgubiti svoj strukturni kvalitet i koheziju i da bi mogli da popuste, rekao je francuski restaurator i dodao da, za razliku od zvonika i ostalih delova, plafon katedrale bi se mogao urušiti jer mu eksperti još ne uspevaju pristupiti ni s gornje ni s donje strane.

Stručnjaci trenutno rade na stabilizaciji strukture katedrale pre početka radova na rekonstrukciji.

Predsednik Francuske Emanuel Makron obećao je da će Notr Dam biti obnovljen za pet godina.

Radnici su postavili veliku belu ciradu preko izgorelog krova, stabilizovali su vrh katedrale i postavili desetine senzora da bi se detektovala svaka promena. Evropske države se bore s izuzetno visokim temperaturama koje su u sredu bile više od 40°C, a prognozira se da će u predstojećim danima biti još toplije. Požar u pariskoj katedrali se dogodio 15. aprila.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari