Tači i Veselji odlažu izbore koji su neminovni 1Foto: EPA-EFE/ VALDRIN XHEMAJ

Kosovski predsednik Hašim Tači i predsednik parlamenta u Prištini Kadri Veselji pokušavaju da „odugovlače“ raspisivanje prevremenih izbora, ali, kako stvari trenutno stoje, teško je zamisliti da se neće na jesen izaći na birališta…

… tvrde za Danas nezvanično predstavnici diplomatskih krugova i izvori s političke scene Prištine, komentarišući situaciju nastalu nakon što je kosovski premijer Ramuš Haradinaj podneo ostavku na tu funkciju zbog poziva da svedoči pred Specijalnim sudom u Hagu za zločine Oslobodilačke vojske Kosova u svojstvu osumnjičenog. Kosovski premijer u ostavci, koji je juče trebalo da se vrati u Prištinu iz Haga, gde se dan ranije na saslušanju branio ćutanjem, danas bi trebalo da održi redovnu sednicu vlade, za koju postoje tvrdnje da će biti „neustavna“.

Kako objašnjavaju naši izvori, iako se ovih dana učestalo tvrdilo da će se za novi saziv izvršne vlasti glasati 8. septembra, „taj datum nije siguran“. U tom kontekstu, naglašavaju da „nema striktnog roka za konsultacije Tačija i Veseljija o izborima sa parlamentarnim strankama, što im daje odrešene ruke da odugovlače“.

Beljulj Bećaj, politički analitičar iz Prištine, kaže za Danas da u slučaju raspuštanja kosovskog parlamenta, za šta je potrebno da glasa dve trećine poslanika, predsednik Tači treba da raspiše izbore koji se moraju održati u roku od 45 dana.

– Za sada, sve stranke su odlučne da se ide na izbore, iako imaju različite razloge za to, pa postoje velike šanse da će parlament biti raspušten, tvrdi on.

Upitan da li je u poslednje vreme ojačana pozicija Haradinaja na političkoj sceni Kosova, Bećaj navodi: „Ramuš Haradinaj je otišao u Hag kao nacionalni heroj, ali to ne znači da će i ostati nacionalni heroj.“

Srpski ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je za TV Pink da će Srbija sarađivati sa Specijalnim sudom u Hagu, „ako nam se obrate i ako znamo o čemu se radi, daćemo ceo dokazni materijal“.

– Odlazak Ramuša Haradinaja u Hag je pretvoren u političku farsu. Bilo je jasno da će otići na nekoliko sati i da neće biti zadržan. Iskreno rečeno, nije ni morao da podnosi ostavku… Sva saslušanja u Hagu biće zatvorena za javnost, a da li će nakon toga protiv pripadnika OVK biti podnete optužnice ostaje da se vidi… Da ne izražavamo unapred sumnju šta će se desiti. Jedno je sigurno – ceo ovaj proces bio je izdejstvovan jednim velikim međunarodnim pritiskom posle izveštaja Dika Martija o zločinima OVK na KiM, ali i o uključenosti Albanije vezano za trgovinu organima. Kosovo je potpuno nevoljno pristalo na to da donese određenje zakonske regulative tim povodom, naglasio je Dačić.

„Suzdržanost došla do kraja“

Govoreći o dijalogu Beograda i Prištine, šef srpske diplomatije je naveo da se na Srbiju vrši pritisak da bude konstruktivna, da prestane da lobira za povlačenje nezavisnosti Kosova i da se protivi učlanjenju Prištine u međunarodne organizacije, dok se, „u isto vreme, Priština hvali uspostavljanjem diplomatskih odnosa sa Antigvom i Barbudom“. „Naša suzdržanost je došla do kraja, nastavljamo da radimo na povlačenju priznanja“, istakao je Dačić za TV Pink.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari