Evropa se "topi", Francuska strahuje: Urušiće se Notr Dam

U Francuskoj, Nemačkoj, Belgiji, Holandiji, Britaniji zabeleženi su novi temperaturni rekordi toplotnog talasa koji je pogodio veći deo zapadne Evrope.

Izvor: Tanjug, Prva

Petak, 26.07.2019.

07:41

Evropa se
Tanjug/AP Photo/Bob Edme

Pariz je premašio sve rekorde poslednjih 70 godina sa temperaturom od 42,4 stepena. Od vrućina je u Francuskoj do sada stradalo pet osoba.

Strahuje se da bi toplota mogla da dovede do potpunog urušavanja zidova katedrale Notr Dam, koji bi mogli prebrzo da se osuše, a struktura je nakon velikog požara koji je zahvatio tu čuvenu francusku katedralu, i dalje krhka.

"Ono čega se bojim jeste da zidovi, dok se budu sušili, ne počnu da gube svoju koheziju i da odjednom krenu da popuštaju", kazao je Filip Vilnev, francuski arhitekta i restaurator istorijskih spomenika.

Stručnjaci trenutno rade na stabilizaciji strukture katedrale pre početka radova na rekonstrukciji.

I druge evropske zemlje se bore s temperaturama koje su prešle 40 stepeni u sredu, a prognozira se da će u narednim danima biti još toplije, klix.ba prenosi "Skaj Njuz".

U Nemačkoj je zabeleženo više od 41 stepena. Na jugu Holandije posle podne je bilo 40,4 stepena, a u Belgiji 40,6 stepeni. U Britaniji je, takođe, zabeležen najtopliji dan sa temperaturom od 36,9 stepeni na aerodormu Hitrou.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: