Najnovije vesti
Kultura Vesti
Svetska premijera domaćeg filma „Ajvar“ na Paliću

Svetska premijera domaćeg filma „Ajvar“ na Paliću

Pred prepunom Letnjom pozornicom na Paliću večeras je premijerno na 26. Festivalu evropskog filma „Palić“ prikazan film „Ajvar“ Ane Marie Rosi.

ana maria rosi na fef palic premijera ajvar 260719 RAS foto Biljana Vuckovic 004 Foto: B. Vučković / RAS Srbija
ana maria rosi na fef palic premijera ajvar 260719 RAS foto Biljana Vuckovic 004

Pred početak filma, koji je prikazan u okviru Glavnog takmičarskog programa, rediteljka se obratila publici, a po završetku premijere deo ekipe je izašao pred veliko platno i poklonio se ljubiteljima evropskog filma.

Foto: B. Vučković / RAS Srbija

 - Kada sam počinjala da radim ovaj film jedino što sam znala je da će se zvati „Ajvar“ i da se neće prevoditi, jer se ajvar ne prevodi. Ajvar se prenosi. Ajvar prave babe i mame, pakuje se u tegle, one su umotavaju u novine i džempere, stavljaju u kofere i prenose preko granice – rekla je rediteljka publici i poručila da je ajvar simbol rastanka sa svojom zemljom.

 - Ja se nadam da je ovaj naš „Ajvar“ nešto više od toga. Jako mi je drago što imamo premijeru na Paliću – rekla je Ana Maria Rosi.

Publika FEF „Palić“ je sa izuzetnom pažnjom odgledala priču o „kraju ljubavi dvoje ljudi srednjih godina koji žive u inostranstvu i dolaze za praznik u Srbiju“.

Vida, tumači je Nataša Ninković, i Bane, njega igra Sergej Trifunović, imaju uspešne inostrane karijere, nemaju decu, a Bane u Beogradu ima ljubavnicu za koju je Vida saznala, ali mu to kaže tek pred povratak iz Srbije, na aerodromu.  

Prema rečima rediteljke Ane Marie Rosi ajvar je metafora iz

Deo ekipe filma
Foto: B. Vučković / RAS Srbija
Deo ekipe filma

begličkih života, on ima simboličku, geografsku i emotivnu odrednicu.

Gost premijere bio je i ambasador SAD Kajl Skot i brojni filmski radnici iz Srbije i Evrope, gosti FEF „Palić“.

Kajl Skot i Radoslav Zelenović
Foto: B. Vučković / RAS Srbija
Kajl Skot i Radoslav Zelenović

Deo ekipe filma „Ajvar“ izašao je na binu nakon premijere što je bilo ispraćeno višeminutnim gromoglasnim aplauzom. Publici su se poklonili glumci Sergej Trifunović, Vesna Čipčić, Pavle Pekić, Ivana Šćepanović, kostimografkinja Ksenija Terzović, montažer Mateja Rackov i producent Nikolina Vučetić Zečević.

Foto: B. Vučković / RAS Srbija

U filmu igraju i Igor Borojević, Miodrag Krstović, Gordan Kičić, Paulina Manov, Aleksandra Janković, Branka Petrić, Mirko Vlahović, Maja Todorović, Srđan Miletić.

Film „Ajvar“ je rađen u srpsko – crnogorskoj koprodukciji, a nakon Palića će biti prikazan u Herceg Novom i drugim domaćin festivalima, a od jeseni će biti prikazivan u bioskopima.