Život i ljudi

0

Novi gradski plan podrške biciklistima u Njujorku posle niza fatalnih nesreća

Autor: AP

Izvor: Beta

Novi gradski plan podrške biciklistima u Njujorku posle niza fatalnih nesreća

Izvor: Foto: Pixabay

Ove godine je poginulo 17 biciklista, od kojih pet u poslednjih nekoliko nedelja, što je ukupno 10 više nego čitave prošle godine, kada je bilo najmanje takvih pogibija od kako ih evidentira grad.

Mnoge od tih nesreća su posledica sudara s kamionima kojih je mnogo na ulicama grada.

Da bi se sprečio porast broja žrtava, gradonačelnik Njujorka će, umesto 32 kilometra ;novih zaštićenih saobraćajnih traka za bicikliste koje se uvode svake godine, godišnje ubuduće uredjivati po 48 ;kilometara takvih traka.

Njujork ima 2.000 kilometara biciklističkih traka i staza, od čega su 772 kilometra fizički zaštićena od opstalih vozila. Poseban naglasak će biti stavljen na Bruklin, gde je ove godine poginulo 12 od ukupno 17 biciklista. 

Pre dve godine, 2017, 48.800 Njujorčana je svakodnevno putovalo biciklom na posao, trostruko više nego 2005. godine. Sada se svakog dana obavi 490.000 biciklističkih putovanja, što je pet puta više nego 1990. godine.

Grad je takođe saopštio da će prisustvo policije biti pojačano na 100 najopasnijih raskrsnica. Pored toga, 50 raskrsnica će biti preuredjeno da bi biciklisti bili vidljiviji za vozače automobila.

Policija u Njujorku će vozačima motornih vozila ukazivati na ponašanje koje je opasno za bicikliste, a to su prebrza vožnja, nepoštovanje prednosti ili parkiranje na biciklističkim trakama i stazama.

Za Bila de Blazija, pored razvoja traka i staza i poboljšavanja signalizacije, u društvu u kojem je automobil "kralj", neophodno je "promeniti ponašanje vozača".

Još jedna inicijativa je da se na određenim glavnim pravcima tempo promene svetala na semaforu prilagodi tako da bi biciklisti koji voze oko 20 kilometara na sat stalno prolaze kroz "zeleni talas".

"Današnje inicijative imaju za cilj da smesta okončaju krizu", rekao je gradonačelnik. "Želimo da se svaki biciklist oseća sigurno".

U utorak, Gradsko veće je donelo uredbu kojom se biciklistima dopušta da u raskrsnici sa semaforima mogu da krenu pre automobila.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR