AKTUELNO

Istraživači su na dnu Baltickog mora, nedaleko od obale Švedske, pronašli olupinu broda starog 500 godina i to u veoma dobrom stanju. Prema navodima istraživača, brod potiče iz kraja 15. ili početka 16. veka, preneli su mediji.

Pretpostavlja se da su jarboli na mestu, a trupovi nedirnuti zbog hladnih, malo slanih i "negostoprimljivih" voda Baltika. Precizno poreklo broda još nije poznato.

U vremenu iz kojeg, najverovatnije, potice brod nije bilo popularno davanje imena brodovima te je oznacen kao "Nepoznati brod", na švedskom "Okänt Skepp". Brod je dugacak oko 18 metara, metar manje od Kolumbove vodece "Santa Marije". "Okänt Skepp" je od velikog istorijskog znacaja, jer je stariji i ocuvaniji od drugih potonulih brodova u Baltickom moru.

Brod je sagraden u doba Kristofera Kolumba i Leonarda da Vincija. Naucnici MMT-a, zajedno sa arheolozima sa Univerziteta Sautemton iz Velike Britanije, produkcijom "Dip si" i Institutom za arheološka istraživanja Sodertorn Univerziteta, napravili su 3D model pronađenog broda.

Olupinu je prvi put otkrila švedska pomorska uprava 2009. godine, prilikom sonarnog skeniranja mora. Medutim, potpuni znacaj ove olupine je, slucajno, otkriven tek deceniju kasnije.

Naucnici su rasporedili vozila na daljinsko upravljanje na palubu broda "Stril Eksplorer" kako bi što detaljnije istražili olupinu. Arheolog Paceko Ruiz je brod opisao kao "najstariji brod u Baltiku" i kao "menjac igara". Naglasio je da nikad ranije nije naden brod sa jarbolima i sidrom u tom području.

Najvece pitanje je kako je brod uopšte završio na dnu jer nema štete koja bi mogla da izazove potonuce. Svakako, istraga koja sledi donece nove detalje.

#Brod

#Švedska

'