Blic: Haradinaj već zakazao tajne sastanke sa svojim komandantima

Ramušu Haradinaju je oko sat vremena tužilac u Hagu postavljao pitanja. Ni na jedno nije odgovorio.

Izvor: Blic

Četvrtak, 25.07.2019.

23:15

Blic: Haradinaj već zakazao tajne sastanke sa svojim komandantima
Foto: Screenshot/Prva

Kako piše "Blic", već je zakazao tajne sastanke sa svojim komandantima brigada operativne zone Paštrik.

Do sada je Specijalizovno tužilaštvo, kojim od septembra prošle godine rukovodi američki tužilac Džek Smit, ispitalo 35 bivših boraca i komandanata OVK uključujući i najzvučnija imena do sada - Haradinaja i bivšeg predsednika Kosova Jakupa Krasnićija, koji je jedno vreme bio i portparol OVK.

Većina pozvanih su deo OVK koji je bio pod direktnom kontrolom komandanta Haradinaja u regionu Dukađin (Metohija), piše ovaj list.

Oni se još u prvoj istrazi i izveštaju koji je radio Unmik 2003. pominju kao direktni učesnici u trgovini organima i glavni ljudi za prebacivanje žrtava sa Kosova u Albaniju. Krasnići, koji je juče ušao u tužilaštvo pola sata pre Haradinaja, jedan je od njih i on je prema istrazi Unmika zajedno sa Dautom Haradinajem bio glavni za prebacivanje žrtava preko granice. Drugi, takođe blizak čovek Haradinaja, koji mu je i bio savetnik u vladi Kosova je Naim Maloku, koji je već dao izjavu.

"Ništa preko granice sa Albanijom nije moglo da se desi bez znanja i odobrenja Ramuša Haradinaja jer je to deo regije koju je kontrolisao. Sada su na redu komandanti operativne zone Paštrik da daju izjave. Da li će optužnice biti odmah podizane za trgovinu organima ili će se postepeno doći do slučaja "žuta kuća", ostaje da se vidi. Ali glavni ishod saslušanja i istrage su zločini počinjeni u cilju trgovine organima i slučajem "žuta kuća"", kaže izvor iz Euleksa.

Prema saznanjima "Blica", za trgovinu organima postoje svedoci koji se drže u tajnosti. Jedan od njih koji je bio vozač u OVK svedočio je da su neposredno po povlačenju vojske i policije 1999. braća Haradinaj organizovali hvatanje preostalih Srba. Deo otetih je iz Orahovca.

"Mi smo 19. avgusta crvenim kamionom "volvo" prebacili oko 12 Srba. Četvorica su izdvojena na severu Albanije u mestu Burelj. Odvedena su u kuću koja je ličila na malu kliniku. Rekli su mi da se tamo vade organi i prodaju", svedočio je vozač OVK.

Haradinaj je inače često boravio u Albaniji, gde je imao odlične kontakte i pre rata na Kosovu. Uspostavio je dublje kontakte i zbog toga što je katolik. Prema do sada prikupljenim iskazima, Haradinaj je i lično učestvovao u organizaciji transporta. Prema nalazima iz istrage, deo trgovine je vezan i za Srbe koji su bili zatvoreni u napuštenom rudniku u mestu Kruma.

Prema pojedinim navodima, Haradinaj je preko rođaka svoje supruge princa Leka Zogua u ono vreme uticao na premijera Berišu da izda nalog bezbednosnim službama da unište svu dokumentaciju vezanu za kidnapovanja i prebacivanja preko granice.

"Blic" piše da za trgovinu organima postoje svedoci koji se drže u tajnosti. Jedan od njih koji je bio vozač u OVK svedočio je da su neposredno po povlačenju vojske i policije 1999. braća Haradinaj organizovali hvatanje preostalih Srba. Deo otetih je iz Orahovca.

Prema saznanjima ovog lista, u uništavanju dokumentacije koja bi mogla biti kompromitujuća za Haradinaja učestvovao je i Fatos Klosi, koji je tokom rata bio direktor obaveštajne agencije.

Kako saznaje ovaj list, juče su poziv dobila još dvojica pripadnika OVK. jedan od njih je bivši zamenik komandanta 128. brigade operativne zone Paštrik Avdi Ibrahimi. On je dobio poziv za saslušanje 2. oktobra. Ibrahimi je naveo da ne zna u kom svojstvu će biti saslušan.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

15 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: