U međunarodnoj akciji uhapšeno 16 osoba, zaplenjeni kokain i novac

U međunarodnoj kriminalističkoj akciji "Familia" u Evropi i Aziji je uhapšeno 16 osoba, a zaplenjeno je više od tone kokaina i dva miliona evra u gotovini.

Izvor: B92

Četvrtak, 25.07.2019.

22:20

U međunarodnoj akciji uhapšeno 16 osoba, zaplenjeni kokain i novac
Ilustracija: Depositphotos/Chalabala

Hrvatski MUP je saopštio da je akcija, koja je počela krajem 2017, bila deo šire evropske strategije protiv zapadno-balkanske mreže organizovanog kriminala, takozvanog Balkanskog kartela.

U akciji su uz Hrvatsku, koja je koordinisala akcijom, učestvovale policije Srbije, Češke, Slovenije, Francuske, Italije i Hong Konga.

Od 16 uhapšenih, 11 ih je uhapšeno u Hrvatskoj, Srbiji, Češkoj i Švajcarskoj, a pet osoba u Hong Kongu.

Zaplenjeno je više od tone kokaina - 600 kilograma u Švajcarskoj i 421 kilogram u Hong Kongu. U Hrvatskoj, Češkoj, Srbiji, Sloveniji i Švajcarskoj je zaplenjeno dva miliona evra u gotovini i skupoceni predmeti u vrednosti većoj od million evra, medju kojima visoko kvalitetni satovi i vozila.

Kriminalističko istraživanje je počelo krajem 2017. na inicijativu hrvatske policije, a na osnovu brojnih prikupljenih informacija o krijumčarenju kokaina iz Južne Amerike u države Evrope, uključujući i Hrvatsku.

U saopštenju se dodaje da je identifikovana dobro organizovana grupa, deo takozvanog Balkanskog kartela, sa pripadnicima iz mnogih država EU i sveta.

Oni su se bavili prekookeanskim krijumčarenjem kokaina iz Južne Amerike u Evropu i Aziju, kao i pranjem novca dobijenog krijumčarenjem.

Zbog raširenih kriminalističkih aktivnosti u Europi i jakim kriminalnim vezama grupe na tom području i u nekoliko južnoameričkih zemalja i Aziji, kriminalističko istraživanje je prošireno putem medjunarodne pravne pomoći i medjunarodne policijske saradnje, navela je policija.

U saopštenju se ističe da je akcija "samo još jedan dokaz kako je uspešna medjunarodna saradnja najučinkovitije oružje u borbi protiv organizovanog kriminaliteta".

Istraživanje je od početka imalo snažnu podršku medjunarodnih agencija za sprovodjenje zakona kao što su Europol, DEA i Fronteks.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

17 h

Podeli: