Najnovije vesti
Vesti Beograd
NEKAD REPREZENTATIVAC, A DANAS BESKUĆNIK Bivši biciklista već dve godine nema krov nad glavom i krije TUŽNU ŽIVOTNU PRIČU

NEKAD REPREZENTATIVAC, A DANAS BESKUĆNIK Bivši biciklista već dve godine nema krov nad glavom i krije TUŽNU ŽIVOTNU PRIČU

Nekada reprezentativac Jugoslavije u biciklizmu, Vlastimir Matić (67), danas je beskućnik sa ozbiljnim zdravstvenim problemima.

Biciklista beskućnik sa Kanarevog brda Foto: Facebook, Sandra Santiago / screenshot
Biciklista beskućnik sa Kanarevog brda

Na društvenim mrežama osvanule su fotografije Vlastimira koji poslednje dve godine živi bez krova nad glavom i u nehigijenskim uslovima na Kanarevom brdu. Stanovnici kažu da ga viđaju u različitim delovima ovog naselja i da mu je i fizičko i psihičko zdravlje već godinama ozbiljno narušeno.

- Vlasta se uglavnom nalazi oko Doma zdravlja na Kanarevom brdu. Vuče svoje smeće sa sobom i spava po klupama u naselju. On je bolesno lice, sa njim ne može ozbiljno da se razgovara. Ne prihvata da bude smešten u neku ustanovu. Navikao je da bude ovde - kaže za "Blica" A. L. stanovnica ovog beogradskog naselja.

Za Vlastimira njegove komšije tvrde da je "psihički nestabilan i da ima česte promene raspoloženja kao i ozbiljne deluzije". Takođe, on ima otvorene rane na nogama koje su najverovatnije posledica proširenih vena, a njegovo stanje se svakako pogoršalo otakako je na ulici.

Nehumani uslovi u kojim Vlastimir živi
Foto: Jelena Milošev / RAS Srbija
Nehumani uslovi u kojim Vlastimir živi

Bivši biciklista je na ulici oko dve godine, kada je stan u kome je živeo sa nevenčanom suprugom izgoreo u požaru.

- Živeli su u njenom stanu, nisu bili venčani. Zgradu i stan gde su živeli je godinama zatrpavao smećem. Stanari su pokušali da to reše, ali bez uspeha. Pre oko godinu-dve je doveo svog prijatelja beskućnika u taj stan kada je došlo do nesreće. Moguće je da se nekako to nakupljeno đubre zapalilo i stan je potpuno izgoreo. S obzirom na to da su bili zatrpani smećem, vatra se brzo proširila, a njegovu ženu nisu uspeli da izvuku. Na žalost, ona se ugušila, a Vlasta je ostao na ulici - objašnjava naša sagovornica.

Vlastimir je na ulici već dve godine, otkad mu je izgoreo stan
Foto: Jelena Milošev / RAS Srbija
Vlastimir je na ulici već dve godine, otkad mu je izgoreo stan

Prema svedočenju komšija, Vlastimira prati nekoliko pasa lutalica iz naselja o kojima on brine. Iako su psi bili nekoliko puta predmet sporenja, stanari iz okolnih zgrada kažu da nisu agresivni. Takođe, njegove komšije svedoče da bivši reprezentativac ima problem sa alkoholom koji dodatno utiče na njegovo zdravlje.

- Ima nas nekoliko u naselju koji mu povremeno damo neki dinar. On ode, kupi vino ili neko drugo piće. Iz kontejnera pokupi đubre i vuče ga sa sobom po naselju, usput nađe i neku hranu za sebe i pse koji ga prate - kaže A. L.

Objava o Vlastimiru na društvenim mrežama pokrenula je niz reakcija. Dok su jedni užasnuti prizorom kako Vlastimir živi, drugi smatraju da je to "njegov izbor pošto odbija svaku vrstu pomoći". Mnogi su se zapitali kako niko od nadležnih nije reagovao s obzirom na njegovo zdravstveno stanje i sklonio ga sa ulice pa čak i prinudno ako je to neophodno.