Junker Džonsonu: Sporazum Londona i Brisela o Bregzitu jedini mogući za EU 1Junker Foto: Beta/AP/Jean Francois Badias

Predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker izjavio je danas novom britanskom premijeru Borisu Džonsonu da je sporazum o Bregzitu koji su London i Brisel postigli jedini mogući sporazum za Evropsku uniju (EU), izjavila je Junkerova portparolka.

„Predsednik Junker je telefonom razgovarao s britanskim premijerom Borisom Džonson i, pošto što ga je saslušao, rekao mu je da je sporazum o razlazu najbolji i jedini moguć za EU“, rekla je Mina Andrejeva.

Junker je rekao da je Evropska komisija spremna da sarađuje s Velikom Britanijom na dopunjavanju političke deklaracije uz sporazumu o razlazu i da razmotri sve predloge pod uslovom da su u skladu s dogovorom.

Andrejeva je dodala da su Džonson i Junker razmenili brojeve svojih telefona i dogovorili se da „budu u kontaktu“.

„Evropska komisija je narednih nedelja na raspologanju Velikoj Britaniji ako želi razgovore i da objasni detaljnije svoj stav“, dodala je ona.

Novi britanski premijer je danas izjavio da bi radije da Velika Britanija napusti EU uz sporazum, ali da su odredbe sporazuma o razlazu koji je Tereza Mej zaključila sa Evropskom unijom „neprihvatljive“.

Po njegovim rečima, ukoliko sporazum treba da bude zaključen, iz njega treba ukloniti odredbu o „bekstopu“, mehanizmu koji treba da obezbedi da između Severne Irske i Irske ne bude takozvane „tvrde granice“ posle izlaska Velike Britanije iz Unije.

Međutim, evropski pregovarač za Bregzit Mišel Barnije je u dopisu članicama EU naveo da je „to očigledno neprihvatljivo“ i dodao da bi EU trebalo da se pripremi za Bregzit bez dogovora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari