ISPOVEST SRPSKOG SEZONCA NA RADU U HRVATSKOJ: Čuo sam razne priče i nije mi baš bilo svejedno, ali sam ipak odlučio da dođem i evo šta mi se dogodilo posle dva meseca!
Foto: printscreen YT

nemanja se javio na oglas za pica majstora

ISPOVEST SRPSKOG SEZONCA NA RADU U HRVATSKOJ: Čuo sam razne priče i nije mi baš bilo svejedno, ali sam ipak odlučio da dođem i evo šta mi se dogodilo posle dva meseca!

Hrvatska -

U Hrvatskoj sa važećom dozvolom za boravak i rad boravi 9.722 državljana Republike Srbije i oni uglavnom rade u građevinarstvu, dok su sezonci najviše angažovani u turizmu i ugostiteljstvu.

Kada govorimo o dozvolama za boravak i rad koje se izdaju na godinu dana, državljani Republike Srbije su najviše zaposleni u građevinarstvo, saobraćaju i to u su sledeća zanimanja: građevinski radnik, pomoćni građevinski radnik, bravar, tesar, monter, odnosno vozač autobusa i vozač teretnog vozila", saopštio je hrvatski MUP za portal poslovi.infostud.com.

Godišnje kvote odnose se na više od stotinu zanimanja podeljenih u 16 privrednih delatnosti; gledano u brojkama, godišnje u Hrvatskoj može da radi 53.600 stranaca, od čega je skoro 20.000 slobodno ili u postupku.

„Dakle, trenutno u Hrvatskoj radi oko 23.000 stranaca, što znači da je gotovo svaki drugi iz Srbije!“, navodi se u tekstu. "Iskustva sa strancima su dobra, nema tu neke razlike. Evo, recimo, Nemanja iz Srbije je kod nas već skoro dva meseca. Došao je kao pica majstor. Kako za sad stoje stvari, on može da ostane i čitave godine kod nas u radnom odnosu" - izjavio je Šime Jakovljević, ugostitelj iz Vodica.

"Stavio sam oglas da tražim pica majstora i tako dođem do jednog dečka koji mi predloži Nemanju, koji sad radi kod mene. Dečko je mlad, neiskvaren i jedno od pitanja koje mi je postavio je bilo: 'Kakvi su odnosi između Hrvata i Srba kod vas'?

Rekoh mu: "Dečko dragi, dok radiš, dok ne ističeš svoje - nitko neće da te dira, ali ne zaboravi ko si, što si i odakle si i ne stidi se toga", naveo je Jakovljević.

Nemanja Pavlović je prihvatio posao zbog jednostavne računice - plata je dvostruko veća nego da je otišao da radi u Crnoj Gori.

“Da nije dobro - ja bih prvim autobusom otišao kući. Čuo sam razne priče i nije mi baš bilo svejedno. Ali sam ipak odlučio da dođem i posle dva meseca sam zadovoljan svim uslovima - ljudima, kolegama, šefovima, gazdom, gazdaricom”, kaže Nemanja. Problema zbog toga što je iz Srbije - nema.

“Ama baš nikakvih problema nemam. Svi su me prihvatili. Nije sad da idem po gradu i oblačim majice s natpisom 'Srbija', da se ja sad glupiram, nisam takav, ali gde god da odem, u prodavaonicu, na plažu, u kafić, klub, tu u restoranu, s kolegama - niko, ama baš niko ništa nije rekao”, dodaje on.

Po podacima MUP Hrvatske, sezonci iz Srbije su najviše zaposleni u turizmu i ugostiteljstvu, na sledećim poslovima: pomoćni radnik u turizmu, konobar, kuhar i turistički animator.

Državljani Republike Srbije u Hrvatskoj mogu da rade na osnovu dozvole za boravak i rad ili potvrde o prijavi rada. Za one koji poseduju hrvatski pasoš ovo ne važi, njih tretiraju kao domaće državljane.

Kurir.rs/poslovi.infostud.com

Foto YT

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja