Bivši gerilac tzv. OVK čeka izručenje Srbiji?

M. Stančić/Tanjug

25. 07. 2019. u 19:45

Učestvovao je u borbama u kosovskoj oblasti Dukađini, po poternici Srbije uhapšen je na graničnom prelazu Blace, kao osumnjičeni za ratni zločin protiv civilnog stanovništa na Kosovu i Metohiji

Бивши герилац тзв. ОВК чека изручење Србији?

Skoplje Foto M. Stančić

SKOPLjE OD STALNOG DOPISNIKA „NOVOSTI“

Uhapšenom Tomoru Morini, poreklom iz Đakovice, bivšem pripadniku terorističke paravojne grupacije takozvane Oslobodilačke vojske Kosova (OVK), sudija prethodnog postupka, Krivičnog suda u Skoplju, po predlogu Javnog tužilaštva Severne Makedonije (RSM) odredio je meru 30-dnevnog pritvora, saopšteno je iz pomenutog suda ukazivanjem da će u postupku za ekstradiciju odlučivati resorno Ministarstvo pravde.

Morina koji je kao pripadnik OVK u ratnim dejstvima protiv regularnih vojno policijskih snaga SRJ učestvovao u borbama u kosovskoj oblasti Dukađini, po poternici Srbije uhapšen je na graničnom prelazu Blace, kao osumnjičeni za ratni zločin protiv civilnog stanovništa na Kosovu i Metohiji.

Uhapšeni je u četvrtak priveden sudiji za prethodni postupak Osnovnog krivičnog suda u Skoplju, kako je navedeno, „sa predlogom Javnog tužilaštva za opređivanje mere pritvora zbog ekstradicije po raspisanoj međunarodnoj poternici Interpola – Srbija“. Po soslušanju, u prisustvu njegovih branioca, procenom činjenica i dokaza po predlogu, sudija prethodnog postupka doneo je rešenje kojim je prihvaćen predlog tužilaštva za određivanje ekstradicionog pritvora...“

U pogledu postupka za ekstradiciju, odlučivaće nadležno Ministarstvo pravde, navodi se u saopštenju Krivičnog suda u Skoplju.

ALIJANSA ZJADINA SELE TRAŽI BEZUSLOVNO PUŠTANjE MORINE


Stranka Albanaca u Severnoj Makedoniji, Alijansa za Albance, kojom rukovodi Zijadin Sela, uvređena je hapšenjem bivšeg pripadnika tzv. OVK, Tomora Morinu s Kosova i zahteva od makedonskih vlasti da on odmah bezuslovno bude pušten na slobodu, prenela je "Koha".


U saopštenju te stranke se navodi da je Morina bio “borac za slobodu” i tvrdi da makedonska vlada, na čelu sa ministrom unutrašnjih poslova Oliverom Spasovski i Agimom Nuhiuom “nastavlja da radi i poštuje beogradske direktive".


Alijansa za Albance smatra da nema načina da se Severna Makedonija priključi NATO i EU tako što će poštovati poternice koje je raspisao bivši predsednik SRJ i Srbije Slobodan Milošević.


Oni makedonsku vladu upozoravaju da suživot i blagostanje svih građana ne mogu da se postignu provokacijama, hapšenjima i prevarama“, podsećajući da su to činile vlasti 2001. i, kako navode, dovele do sukoba.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (5)

Pera

25.07.2019. 21:06

Ovo kao da se nije ni desilo. Šipci vladaju Makedonijom uskoro će sve odatle proterati. Makedonija je okupirana zemlja. Makedonci su narod drugog reda u svojoj zemlji. Matka izletište Skopljanaca crkveni praznik crkva u Matki služi a oko nje šipci na sve strane. Većina su bili oni. Toliko o makedonskoj državi.

Nn

26.07.2019. 07:46

Nema ništa od izručenja jer će šiptari zapretiti Makedoncima i moraće ga Makedonci pustiti.

буки

26.07.2019. 10:56

И да Албанци не владају Македонијом, не би нам га изручили, а овако нема ни теоретске шансе да тај стигне до српског правосуђа.

NE BUDITE TOLIKO NAIVNI

28.07.2019. 20:55

NIKAD TERORISTA NECE BIT IZRUCEN SRBIJI, posebno iz zemalja zapadnih podrepasa, to smo nekoliko put doziveli.

Далматинац

17.01.2020. 22:58

Има да буде изручен закон и правила се морају поштовати.