Najnovije vesti
Kultura Vesti
"ŠOKIRAN SAM KAO I NAŠA PREDSEDNICA" Predrag Ličina o uspehu "Poslednjeg Srbina u Hrvatskoj" u Puli

"ŠOKIRAN SAM KAO I NAŠA PREDSEDNICA" Predrag Ličina o uspehu "Poslednjeg Srbina u Hrvatskoj" u Puli

Među našim narodima pokušava se veštački napraviti što veća razlika, od toga da su Hrvati po mentalitetu bliži Mađarima nego Srbima ili da su Srbi bliži Rumunima nego Hrvatima, kaže za "Blic" hrvatski reditelj.

Scena iz filma "Poslednji Srbin u Hrvatskoj" Predraga Ličine Foto: Promo / Promo
Scena iz filma "Poslednji Srbin u Hrvatskoj" Predraga Ličine

Film Predraga Ličine "Poslednji Srbin u Hrvatskoj" snimljen u srpsko-hrvatskoj koprodukciji, osvojio je četiri Zlatne arene, a autoru je pripala i nagrada Breza za najboljeg debitanta na upravo završenom festivalu u Puli.

Jeste li zadovoljni kako je "Poslednji Srbin u Hrvatskoj" prošao u društvu "Generala"?

- Naravno da sam zadovoljan sa pet nagrada, jer nisam očekivao nijednu pošto se radi o žanrovskom filmu, a takve filmove nagrade na festivalima prečesto zaobilaze u širokom luku. Dodamo li tome da je moj film po žanru kombinacija komedije, horora, avanture i naučne fantastike, šok i neverica još su veći, podjednako kod mene, kao i kod naše predsednice. Ono čime sam još zadovoljniji jeste da je prva žena u 66 godina postojanja Pulskog filmskog festivala osvojila istovremeno glavnu nagradu i nagradu za režiju, moja kolegica Dana Budisavljević.

Hristina Popović je dobila Zlatnu arenu za najbolju glavnu žensku ulogu, jeste li nju imali odmah u planu kada ste pravili glumačku podelu?

- Ne. Ona je došla poslednja. I to je jedna veoma interesantna priča. Imao sam kompletan kasting u glavi, osim glavne glumice. I tu sam se mučio. Pre nekoliko godina sam sedeo s Hris na kafi i pričao joj scenario filma. I pita ona mene, ko mi glumi i ja joj kažem podelu. "A ko ti igra glavnu žensku?" "To još ne znam." "Evo, mogu ja!", kaže ona i ja joj odgovorim: "Aj, može!".

Hristina Popović kao Hrvojka Horvat
Foto: Promo / Promo
Hristina Popović kao Hrvojka Horvat

Jesu li se stišale negativne reakcije jednog dela javnosti na sam naziv filma?

- Očito se moramo pomiriti s tim da neki ljudi nemaju problem pričati i komentarisati nešto što nisu ni pogledali...

Vaš humor često uključuje i političku dimenziju. Čini li vam se ponekad da je već sama politika na ivici satire?

- Ma nije na ivici nego i jest satira. Ne treba tu ništa previše izmišljati - samo prekopiraš šta se zaista dešava u našim zemljama i dobiješ stvarno zabavan film. Evo, u poslednje vreme jako me zabavlja kako se među našim narodima pokušava veštački napraviti što veća razlika - od toga da su Hrvati kao po mentalitetu bliži Mađarima nego Srbima ili da su Srbi bliži Rumunima nego Hrvatima. Tako sam došao na ideju da napravim mockumentary o tome kako je Bosna i Hercegovina zemlja najvećih genijalaca. Naime, ako se tamo rodiš, na primer, kao Bošnjak, ti pored svog materinjeg bošnjačkog jezika automatski znaš još dva strana jezika - srpski i hrvatski, što ne možemo pronaći nigde na svetu.

Pročitajte još

Od vašeg prvog kratkog igranog filma "Teleport Zovko" vezani ste za naučnu fantastiku?

- Vezan sam za naučnu fantastiku od detinjstva. Tata je brata i mene redovno vodio na te Festove premijere pa sam tamo, kad sam imao osam godina, prvi put gledao film "Alien". Bio sam toliko uplašen strašnim likovima i scenama da pola filma nisam ni video. Uprkos tome, to je za mene i danas najbolji film svih vremena. Nakon što sam kasnije odgledao filmove "Povratak u budućnost", "Westworld", "Čovek Omega" od kojeg sam imao najveće noćne more, zaljubio sam se u te žanrove filmske umetnosti.

I satira i naučna fantastika: Predrag Ličina
Foto: D. Milenković / RAS Srbija
I satira i naučna fantastika: Predrag Ličina

Da imate neograničen budžet, na koju temu biste snimili sledeći film?

- Da imam neograničen budžet, otputovao bi u svemir, pronašao vanzemaljce i snimio tešku dramu o njihovim životima.

A ukoliko ipak zavisite od fondova, na kom scenariju trenutno radite?

- Trenutno radim na spin-offu "Poslednjeg Srbina u Hrvatskoj" koji se zove "Hrvojka Horvat i vrtlog totalne perspektive". Razvijam i s kolegom piscem Ivicom Đikićem, scenaristom serije "Novine", priču o čoveku koji je osamdesetih godina prošlog veka u Zagrebu izveo najveću pljačku knjiga u istoriji.

Pročitajte još

Nedavno ste objavili prvu zbirku priča "Bljuzga u praskozorje", da li je u planu nova knjiga?

- Jeste. Evo, napisao sam prve dve priče od tri, koliko ih je bilo i u prvoj zbirci. Ova sada će se zvati "Bljuzga u podne", a plan je da iduće godine zaključim stvar s trećom zbirkom koja će se zvati "Bljuzga u sumrak".

Superheroj koji vidi pet sekundi unapred to koristi za...?

- …to da postane najbolji golman svih vremena.

Hristinina Arena najdraža

Koja od četiri osvojene Zlatne arene je vama najdraža, ako može da se posmatra tako?

- Teško mi je tako deliti, ali naravno Hristina, kao glavna ženska uloga, prva glumica iz Srbije koja je od raspada SFRJ osvojila Zlatnu arenu za hrvatski film, posebno mi je draga. Hris igra posrnulu hrvatsku glumicu koja je velebno popularna zbog uloge prve hrvatske superheroine Hrvojke Horvat u istoimenom epskom filmskom serijalu. Tu je i Arena za najbolju scenografiju Jane Piacun koja je imala nimalo lak zadatak - distopijska Hrvatska u budućnosti. Arena za masku za Svetlanu Gutić koja je uz nagrađenu kostimografkinju Selenu Orb kreirala imidž glavnih likova i Miroslava Lakobrije koji je kreirao zombije i ostale mrtve unutar skromnog budžeta. Dakle, veliko je to priznanje za prve hrvatsko-srpske zombije. Tu je i najzabavnija nagrada meni kao debitantu koja se zove Breza.