Batut: Decu ne ostavljajte u parkiranim kolima na suncu, čak i sa otvorenim prozorima

Sezona godišnjih odmora povećava broj učesnika u saobraćaju, a i mogućnost većeg broja saobraćajnih nezgoda.
Batut: Decu ne ostavljajte u parkiranim kolima na suncu, čak i sa otvorenim prozorima
Foto: Pixabay
Statistike pokazuju da se najveći broj saobraćajnih nezgoda dešava u julu, avgustu i septembru.
 
Lekari Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" savetuju da se ne ulazi u automobil koji je stajao na suncu, da se obavezno prvo otvore sva vrata i automobil provetri.
 
Upotreba klima uređaja treba da omogući da unutrašnja temperatura bude niža pet do sedam stepeni od spoljašnje, navode u Institutu. Podsećaju da treba praviti česte pauze tokom vožnje - na svaka dva sata pauza po 15 minuta, ali i uzimati dosta tečnosti.
 
Velike vrućine mnogo brže dovode do umora i iscrpljenosti, a umor je uzročnik svake treće saobraćajne nezgode. Vozač ne treba da kreće na put ukoliko je pio alkohol, koristio psihoaktivne supstance ili lekove koji mogu da utiču na upravljanje vozilom.
 
Iz Batuta podsećaju da je upotreba sigurnosnog pojasa obavezna za svakog putnika, bez obzira da li je u pitanju vozač, suvozač ili putnik na zadnjem sedištu. Posebno treba voditi računa o bezbednosti dece u vozilu i obavezno koristiti auto-sedište.
 
"Nikada decu ne ostavljajte u parkiranom vozilu na suncu. Čak i sa otvorenim prozorima temperatura u automobilu se može za deset minuta popeti na 40, ako je napolju 25 stepeni. Deca su osetljiva na ekstremne temperature, pa se mogu pregrejati tri do pet puta brže nego odrasle osobe", napominju u Batutu.
 
U slučaju pregrevanja kod dece može doći do toplotnog udara koji može da ima fatalne posledice. Kod toplotnog udara javljaju se razdražljivost kod dece, malaksalost, pospanost, dezorijentisanost, povišena temperatura, povraćanje, grčevi, nesvestica.
 
Ukoliko se primete neki od tih simptoma dete treba skloniti iz pregrejanog automobila, treba ga raskomotiti, osloboditi odeće jer se na taj način brže rashladi. Potrebno je dete kvasiti vodom i to tako što se peškir nakvasi mlakom vodom i njime dete osvežavati.
 
Preporučuju se hladne obloge na vrat, prepone i pod pazuh. Važno je da dete ne dehidrira te mu treba davati što više tečnosti, a ako se desi da dehidrira tečnost mu davati u gutljajima na svakih 15 minuta.
  • Jelena

    27.07.2019 16:04
    ???
    I ovo treba da bude savet u novinama?!!! Ko bi normalan ovo ikad uradio?
  • Nedjo od brda

    26.07.2019 20:00
    Ja sam moje trenirao od malena.
  • mama

    26.07.2019 01:38
    nikada
    Nikada ne ostavljajte decu u parkiranom automobilu. Ni po suncu, ni po vetru, ni po kiši, ni po snegu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Putovanja

Airbnb zabranjuje kamere u stanovima za izdavanje

Digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata.

VIDEO: Grom udario u avion pun putnika

Pilot Itan Vest koji se u nedelju nalazio u blizini aerodroma u Vankuveru uspeo je da snimi kamerom svog telefona redak i opasan incident kada je grom udario u avion.

VIDEO: Izabran najgori aerodrom na svetu

Aerodrom Šarlroa, poznata destinacija niskotarifnih avio-kompanija zbog blizine Briselu, najgori je aerodrom na svetu po broju putnika, objavio je portal Business Financing.