Ne žele penzionere kao goste: Neka mesta na hrvatskom primorju teraju izletnike

Jedni će reći kako je reč o diskriminaciji domaćih turista, u ovom slučaju penzionera, a drugi da se radi o uvođenju kakvog-takvog reda u destinaciju.

Region

Izvor: B92

Četvrtak, 25.07.2019.

17:16

Ne žele penzionere kao goste: Neka mesta na hrvatskom primorju teraju izletnike
Foto: Depositphotos/michaeljung

U svakom slučaju, pitanje dolaska autobusa na jednodnevne izlete na more i ove je godine uzbunilo duhove.

Ovog puta nije se ukazivalo na Crikvenicu, već na Malinsku, piše "Novi list"

Naime, iz Matice penzionera Hrvatske i Sindikata penzionera Hrvatske u otvorenom pismu su ukazali na, kako kažu, diskriminatornu praksu da se pokušava ograničiti dolazak penzionera na jednodnevne izlete na more i kupanje, preneo je Poslovni dnevnik.

"Upozoravamo vladu, nadležna ministarstva, posebno Ministarstvo turizma, gradske i opštinske vlasti, da ćemo se oštro suprotstaviti diskriminatornim odlukama kojim se u vreme turističke sezone onemogućava dolazak autobusima na jednodnevne izlete, uglavnom s penzionerima, u neka turistička mesta na moru. Osuđujući takve nedopustive postupke, navodimo da je najnoviji povod za to odluka Opštinskog veća Malinska-Dubašnica po kojoj je povećana obveza plaćanja ulaza autobusa u mesto s dosadašnjih visokih 300 kuna (40 evra) na čak hiljadu kuna (135 evra) dnevno po autobusu", navode predstavnici udruženja penzionera.

"Imajući u vidu sramotno niske penzije većine naših penzionera, dodatni iznos troškova izleta dovodi u pitanje organizovanje takvih aktivnosti od strane udruženja penzionera kojima se nastoji omogućiti odlazak na more najvećem broju članova koji su osuđeni na siromaštvo, makar i jednodnevnim izletima", poručuju iz penzionerskih udruženja.

Odluke opštine se uglavnom, ukazuju oni, ne odnose na turističke autobuse koji dovoze goste s osiguranim smještajem u nekom od hotela, nego na sve one koji su navikli da dolaze samo na jednodnevno kupanje. Stoga penzioneri i starije osobe više ne mogu da računaju kako će ih autobus dovesti blizu plaže.

Biserka Butigan, potpredsednica Sindikata umirovljenika Hrvatske, dodala je u da se ne radi o nekakvim opsadama mesta, s obzirom na to da se organizuje jedan autobus sredom. Za penzionere je cena izleta 70 kuna.

U Opštini Malinska-Dubašnica, međutim, tvrde da nije reč ni o kakvoj diskriminaciji, već da se nastoji da se uvede barem malo reda u gužve koje se stvaraju u mestu kada stigne dvadesetak i više autobusa.

Načelnik opštine Robert Anton Kraljić, kazao je da su u Malinskoj zbog tolike navale turističkih autobusa imali saobraćajni kolaps.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

21 h

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

6 h

Podeli: