Džonson obećao početak zlatnog doba 1Foto: EPA-EFE/ STEFAN ROUSSEAU POOL

Novi britanski premijer Boris DŽonson obećao je juče da će raditi na tome da država izađe iz Evropske unije do 31. oktobra te da na tom putu neće biti, kako je rekao, nikakvih „ali“ niti „ako“.

Dodao je da će državljani svih zemalja EU koji žive u Britaniji imati apsolutno pravo da ostanu nakon Bregzita. Obećao je da će nastaviti da privlači „najsjanije talente“ u Britaniju te da niko više od njega ne veruje u korist od imigracije.

„Kao što svi znate, pred nama je važan zadatak, u ključnom trenutku u istoriji naše zemlje. Sada smo se svi obavezali da napustimo EU do 31. oktobra ili ranije, bez „ako“, bez „ali“, rekao je DŽonson.

On je u Parlamentu najavio „početak zlatnog doba“.

Gardijan piše da DŽonson već na samom početku želi da pokaže da je „nemilosrdan“ imajući u vidu da je ceo kabinet popunio „bregzitovcima i desničarima“. To što je otpustio pola kabineta svoje prethodnice Tereze Mej podstiče spekulacije, piše britanski list, o prevermenim izborima.

Kritičari su vrlo brzo proglasili DŽonsonovu vladu za najkonzervativniju od osamdesetih godina prošlog veka. „DŽonsonova torijevska vlada čini se da je gora od vlade iz doba Margaret Tačer – prepuna ekstremnih bregzitovaca, ljutih desničara koji žele da nas vrate u prošlu eru“.

Bivši poslanik Nik Bols, koji je napustio partiju zbog neuspeha svojih kolega da postignu kompromis oko Bregzita, na svom Tviter nalogu napisao je: „Krajnja desnica je preuzela Konzervativnu stranku. Tačeri, libertarijanci i bregzitovci ga kontrolišu od vrha do dna“.

Posao sekretara unutrašnjih poslova DŽonson je poverio Priti Pateli, nekadašankoj sekretarki za međunarodni razvoj, koja je zagovornica vraćanja smrtne kazne, a ministarstvo finasnija Sadžidu DŽavidu, bivšem ministru unutrašnjih poslova i poštovaocu Margaret Tačer. Dominik Rab, bivši ministar za Bregzit, koji je punio novinske naslove tokom svoje kampanje za najvišu lidersku poziciju jer je igrao i na tradicionalno krilo partije navodeći da „verovatno nije“ feminista i protivi se tome da se olakša ljudima da promene pol, novi je ministar spoljnih poslova, a u neku ruku i DŽonsonov zamenik.

DŽejkob Ris Mog, predsednik probregzitovske Evropske istraživačke grupe, koji je, kako se navodi, „zagorčavao život Terezi Mej“ i predvodio pozive za njenom ostavkom, novi je lider Donjeg doma. Na spisku članova kabineta je i mlađi brat novog premijera DŽo DŽonson koji imenovan za državnog sekretara za biznis, energetiku i industrijsku strategiju.

DŽonsonov rival za premijersku fotelju DŽeremi Hant i njegove pristalice postali su žrtve nemilosrdne čistke u vladi. Hant je bio odlučan u tome da ne želi poziciju nižu od one koju je do juče obavljao – pozicije šefa diplomatije. Pošto mu nisu uslišene želje da ostane na poziciji ili bar da bude ministar ekonomije ili zamenik premijera rešio je da bude „poslanik iz zadnje klupe“.

DŽonson je vec izazvao uznemirenost među nekim kolegama najavljujući da će Dominik Kamings, kontroverzni direktor kampanje za Bregzit, biti viši savetnik u njegovom timu u Dauning stritu. NJegov dolazak osnažio je očekivanja među poslanicima da c?e izbori biti raspisani za nekoliko meseci.

DŽonson je po ulasku u Dauning strit nakon povratka iz Bakingemske palate, kada je kraljica potvrdila njegovo imenovanje, obećao je da će se suprotstaviti „sumnjivcima, sumornim licima i negativcima“. Insistirao je da će postići novi dogovor sa 27 članica EU bez „antidemokratske podrške“ i završiti Bregzit pre Noći veštica. „Uveren sam da ćemo u ovih preostalih 99 dana imati pukotina. Ali znate šta, nećemo čekati 99 dana, jer su Britanci dovoljno čekali. Došlo je vreme za delovanje, donošenje odluka, snažno vođstvo“.

DŽonson je obećao i da će zaposliti još 20.000 policajaca, obustaviti praksu da ljudi čekaju tri nedelje da vide svog lekara opšte prakse, opremiti 20 novih bolnica. Među „žrtvama“ čistki u vladi su i sekretar za Škotsku Dejvid Mandel i sekretar za obrazovanje Damijan Hinds na čije mesto je postavio Gevina Vilijamsona, uprkos tome što je potonji proletos okrivljen da je odavao bezbednosne tajne organizovanjem privatnih sastanaka u Izraelu bez prisustva obaveštajnih zvaničnika, i ministarka odbrane Peni Mordont.

Sastavljajući svoj novi, kako je kazao, vrhunski tim, DŽonson se okrenuo poverljivim kolegama kojima pored pomenutih pripadaju i Tereza Vilers, nova sekretarka za životnu sredinu i Andrea Lidsom, nova sekretarka za biznis. U timu je i Munira Mirza, jedna od DŽonsonovih zamenica u vreme dok je bio gradonačelnik Londona, a sada joj je poverena dužnost političkog šefa u Dauning stritu. Ministar zdravlja Met Hankok ostaje na dužnosti.

Bivši državni tužilac i poslanik konzervativaca Dominik Griv koji se borio za Bregzit uz dogovor sa EU, u izjavi za Skaj njuz kazao je da „ne deli DŽonsonov optimizam o njegovom mišljenju o sebi“. Na pitanje novinara kako bi opisao novog premijera Britanije, Griv je kazao: „On je šarlatan … Mi koji smo radili uz njega i imali priliku da ga gledamo mogli smo da se uverimo u njegov modus operandi i sposobnost za obmanu i zabludu i to su dva glavna činioca šarlatanstva“.

„Duhovit i harizmatičan“ premijer

– Upoznao sam Borisa DŽonsona i na mene nije ostavio utisak da je, kako ga neki ocenjuju, britanski Donald Tramp, već utisak duhovitog čoveka koji je još uz to poneo moju knjigu u London. On ima odličan smisao za humor i harizmatičan je. Poigravao se vešto sa nekim stvarima kao na primer time što se pojavio u mega TV sapunici Istenders. Bio je otkačen za torijevca još kao gradonačelnik. Duhovit je i harizmatičan. Nisam prorok i nisam politički novinar, ne znam da li će ostaviti trag kao junak njegove knjige – Vinston Čerčil. Međutim, u eri sadašnjih neharizmatičnih političara i aparatčika on je ipak jedinka. Zna da se igra sa medijima i da gospodari nekonvencionalnim nastupom. Pa je čak u zvaničnom govoru u Beogradu dodirnuo turbofolk – priča za Danas pisac i novinar Branko Rosić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari