"Polovnjaci" preplavili tržište

Za prvih šest meseci ove godine u Srbiju je uvezeno oko 76.000 polovnih vozila, a samo u junu 13.000.
"Polovnjaci" preplavili tržište
Foto: Pixabay
Kako prenosi RTS, očekuje se da će, zbog najava moguće zabrane vozila starijih od deset godina, taj broj biti i znatno veći. Naime, mnogi će požuriti da, dok su još u mogućnosti, kupe jeftinija vozila starijih godišta.
 
Došli smo u pomalo paradoksalnu situaciju, kažu stručnjaci, da polovnih automobila na tržištu imamo dva puta više nego što se oni traže. 
 
Logika prodavaca je da iskoriste sadašnje propise, koji omogućavaju uvoz automobila od 2000. godišta, koji se na zapadnom tržištu tretiraju kao otpad. Takvi automobili se kupuju za 300 do 600 evra, a ovde prodaju za 1.000 ili 1.500 evra.
 
Od 75.527 polovnjaka, čak 34.157 su stari između 14 i 20 godina, a onih čija je starost između 10 i 14 godina je 25.086. Ova vozila, prema najavama o mogućem ograničenju, više ne bi mogla da budu uvezena.
 
"Mi imamo ambiciju da kroz raspravu razgovaramo o tome da ukinemo mogućnost uvoza automobila koji su evro 3. Ta vozila su više od deset godina stara i čine u ukupnom broju vozila preko 50 odsto. Istovremeno, to znači da su to vozila najčešće sa velikom emisijom zagađujućih materija", izjavio je ministar ekologije Goran Trivan.
 
Ukupno je za pet godina u Srbiju ušlo više od 800.000 polovnih vozila.
  • mileS

    26.07.2019 11:22
    TDI vs JTD
    @Dejan
    Sva sreca te su oni sto voze JTD i Quore sportivodizele ekoloski osvesteni i kupuju iskljucivo originalne DPf i ostale filtere pa prilikom sagorevanja proizvode Ozon,a kola su im primer kako se cuva covekova okolina !
  • Deki

    26.07.2019 10:54
    Sta mozete pronaci na auto placevima:
    Krsh do krsha.
    Namestena kilometraza.
    Spolja gladac iznutra jadac.
    Prodavac vas zamajava i prica bajke dok razgledate automobil da bi vam popustila koncetracija.
    To nisu auto placevi, to su auto otpadi.
  • Bata

    26.07.2019 10:17
    Realnost
    Prosecni siromasni gradjanin Srbije jedino to moze da priusti sa platom od 300-400e, tu smo gde smo, lideri

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.

Možda uopšte ne bude bagremovog meda

Naglo zahlađenje i veoma niske temperature nepovoljno su se odrazile na pčelarstvo, a od prve bagremove paše praktično neće biti nikakvog prinosa meda.