Turska sasekla referentnu kamatu posle smene guverner

Centralna banka Turske drastično je smanjila ključnu kamatnu stopu, u nastojanju da podstakne domaću ekonomiju pogođenu recesijom.

Svet

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 25.07.2019.

18:53

Turska sasekla referentnu kamatu posle smene guverner
Foto: Depositphotos, olinchuk.

Kamatna stopa na jednonedeljne repo operacije smanjena je za 425 bazičnih poena, na 19,75 odsto, prenosi agencija Rojters.

Prethodno je iznosila 24 odsto, a na tom nivou se nalazila od septembra prošle godine kada je kolaps turske lire pogurao inflaciju na najviši nivo u 15 godina od preko 25 odsto, što je dovelo do agresivnog povećanja kamatnih stopa. Inflacija je od tada opala na ispod 16 procenata, što je omogućilo da se prvi put posle četiri i po godine olabavi monetarna politika.

Ekonomisti koje je anketirao Rojters su očekivali da će kamata biti smanjena za 250 baznih poena, ili 2,5 procentnih poena. Lira je početkom ove godine bila nestabilna, nakon pada prema dolaru od skoro 30 odsto u 2018. godini. Turska nacionalna valuta se, međutim, stabilizovala proteklih nedelja, iako je zvanična Ankara suočena sa američkim pretnjama sankcijama zbog kupovine ruskih raketnih sistema.

Rojters podseća da je pre tri nedelje neočekivano smenjen guverner turske centralne banke Murat Četinkaja zbog otvorenog neslaganja sa predsednikom države Redžepom Tajipom Erdoganom po pitanju smanjenja refernetne kamate. Za vršioca dužnosti guvernera imenovan je bivši viceguverner Murat Ujsal.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: