Novi Sad 2021: Pozitivni komentari nezavisnih eksperata

Nakon Drugog monitoring izveštaja za projekat "Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture", koji je podnet u maju ove godine, u Izveštaju ekspertske komisije EPK, objavljenom na sajtu Evropske komisije, navodi se da je "napredak u odnosu na prethodni izveštaj obećavajući".
"Evropska komisija vrlo pozitivno je ocenila uključivanje različitih aktera predstavnika kulturne scene, programe razvoja kapaciteta kulturne scene i podršku koju projekat 'Novi Sad 2021' u tom kontekstu pruža, pripremu petogodišnjih strateških planova kulturnih ustanova, evropsku dimenziju koja je postala veoma vidljiva. Reči hvale imali su i za programsku strukturu, kao i za infrastrukturne projekte, s obzirom na to da su neki od njih već započeti, a drugi teku u predviđenim rokovima", kaže Vuk Radulović, rukovodilac sektora za razvoj programa "Novi Sad 2021".
 
Dodaje da su preporuke upućene Novom Sadu kao Evropskoj prestonici kulture uglavnom opšteg karaktera – unapređenje evropskih dimenzija programa, što je obaveza svih Evropskih prestonica kulture, šire uključivanje umetnika i umetničke scene u nove pozive i konkurse, kao i uključivanje manjinskih zajednica, pre svega Roma, na čemu se već radi pokretanjem nove kulturne stanice Klisa.
 
"U samom dokumentu predstavnici Evropske komisije izražavaju svoje zadovoljstvo napretkom projekta 'Novi Sad 2021'. Ukoliko se ovaj izveštaj uporedi sa izveštajem drugih Evropskih prestonica kulture jasno je vidljivo da se u drugim izveštajima određene preporuke ponavljaju, dok u našem toga nema. To je dobar signal, to znači da smo preporuke primenili. Od samog početka broj preporuka monitoring izveštaja se rapidno smanjuje i u ovom trenutku mi imamo šest preporuka za unapređenje projekta što je tri puta manje u poređenju sa nekim Evropskim prestonicama kulture", navodi Radulović.
 
Od usvajanja novog sistema ocenjivanja Evropskih prestonica kulture 2015. godine samo tri grada (od 12 prestonica kulture) u ovoj fazi pripreme imala su broj preporuka kao Novi Sad – Vroclav 2016, Valeta 2018. i Livarden 2018. Izveštaj je redovna aktivnost koju Evropske prestonice kulture podnose svake godine o preduzetim aktivnostima u prethodnom periodu, koji potom razmatra 10 eksperata panela Evropske komisije. Tim koji radi na projektu "Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture" predstavio je rezultate dosadašnjih aktivnosti, kao i planove za dalju strategiju kulturnog razvoja grada, u okviru Panela održanog početkom juna u Temišvaru, gde su takođe izveštaje podneli i Temišvar i Elefsina. 
 
Kako će biti primenjene preporuke iz poslednjeg izveštaja u budućim prestonicama kulture za 2021. godinu, Evropska komisija imaće uvid na jesen 2020. godine za kada je zakazan treći monitoring. Nakon ove evaluacije biće poznato i da li će "Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture" dobiti i nagradu "Melina Mercouri" koja se dodeljuje uspešnim Evropskim prestonicama kulture.
  • NS

    25.07.2019 20:38
    Sta je ocenjvano i na osnovu cega?
    1.
    2....

    i tako redom
  • Лука Лабан

    25.07.2019 20:36
    Па кад нису видели "уметничко дело" Јоко Оно.
  • 25.07.2019 18:45
    Ovo neka zajebancija? Ajd, nebeski sidjite sa pink oblaka.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - EPK 2021