Brnabić: Bošnjačka zajednica nema razloga da brine

Tanjug

25. 07. 2019. u 17:07

Premijerka Ana Brnabić izjavila je u Skupštini Srbije da nema nijednog razloga da bošnjačka nacionalna zajednica bude uznemirena kada je reč o poštovanju njihovih prava u Srbiji

Брнабић: Бошњачка заједница нема разлога да брине

Foto Tanjug

Premijerka Ana Brnabić izjavila je danas u Skupštini Srbije da nema nijednog razloga da bošnjačka nacionalna zajednica bude uznemirena kada je reč o poštovanju njihovih prava u Srbiji.

Ona je to rekla povodom pitanja poslanika Muamera Zukorlića koji je preneo yabrinutost povodom prava na upotrebu bošnjačkog jezika.

"Svedoci smo da ima agresivnih stavova od akademskih i drugih krugova koji osporavaju ovo pravo bošnjačkoj nacionalnoj zajednici. Prenosim zabrinutost pripadnika bošnjačke nacionalne zajednice. Potreban je odgovor vlade i jasan stav kako pripadnici te zajednice ne bi bili uzmemnireni", rekao je Zukorlić.

Brnabić je rekla da Srbija ima najviše moguće standarde za poštovanje prava i sloboda za pripadnike nacionalnih manjina.

"Nastavićemo da radimo u skladu sa svim zakonima koji se bave ovom oblasti. Predstavnici bošnjačke nacionalne zajednice nemaju nikakav razlog da budu uzmemireni. Ako postoji neka konkretna stvar, dođite razgovraćemo, biće tu Ministrastvo za državnu upravu, Kancelarija za ljudska i manjinska prava", rekla je Brnabić.

Zukorlić je rekao da država treba da obezbedi ravnopravnost svih crkava i verskih zajednica i ispravi ono što je prethodna vlast po tom pitanju uradila.

Takođe, Zukorlić kaže da i bošnjačka dijaspora koja broji više od milion ljudi treba da bude tretirana na isti način kao dijaspora većinskog naroda.

"Takođe, RTS se negativno izjasnio kada smo tražili da se obezbedi vremenski prostor za bošnjašku nacionalnu zajednicu i predstavljanje naše kulture, sa neprihvatljivim objašnjenjem kako to nije jezik i da nema osnova da se to pravo primeni. Naš zahtev je da se ne dopusti da neke paralelne strukture moći i centri koji se pokušavaju nametnuti, daju naloge državnim organima i javnom servisu. Tražimo da prava islamske zajednice bude zaštićena", kazao je Zukorlić.

Brnabić je rekla da što se tiče RTS-a vlada ne može da utiče na uređivačku politiku.

"Ako mislite da RTS ne poštuje zakone ili ih ne razume, onda nudim sve usluge Ministrastva za državnu upravu i Kanclarije za ljudska i manjinska prava. Ali, direktran uticaj ne možemo da imamo, niti želimo da imamo", rekla je ona.

Kaže da su prava islamske zajednice zaštićena i da je ponosna na to koliko se etnička, manjinska i verska prava poštuju.

"Tu smo potpuno za dijalog, razumemo problem, ali ne možemo da se mešamo. Želimo da pomognemo koliko možemoĆ, istakal je premijerka.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (13)

Nebojsa

25.07.2019. 21:11

Барем у Србији све мањине имају једнака права попут нас Срба

aca

26.07.2019. 06:55

U Srbiji sunacionalne manjine poštovane i ravnopravne sa svim građanima...svako ko ne radi protiv države u kojoj živi nema čega da se plaši!

Mirjana

26.07.2019. 07:47

Prava manjina u Srbiji su najbolja u celoj Evropi, ne vidim zasto bi bilo koja manjina i bila zabrinuta.

gordan

26.07.2019. 08:48

Mi se moramo truditi da nacionalne manjine koje zive u Srbiji zive mirno i bezbedno, uopste je tako i za sve gradjane.

Gaga

26.07.2019. 09:16

Srbija je multinacionalna država i jedina u regionu gde se poštuju prava svih.