Proizvođači aluminijuma: Ograničite državne subvencije, one narušavaju globalnu trgovinu

Zapadni proizvođači aluminijuma pozvali su lidere G7, koji se sledećeg meseca sastaju u Francuskoj, da ograniče državne subvencije.

Svet

Izvor: B92

Četvrtak, 25.07.2019.

14:33

Proizvođači aluminijuma: Ograničite državne subvencije, one narušavaju globalnu trgovinu
FOTO: EPA, JALIL REZAYEE.

Kako navode, državne subvencije narušavaju globalnu trgovinu i podstiču višak kapaciteta.

"Pozivamo Grupu 7 (G7) da preuzme vodeću ulogu u fokusiranoj i odlučnoj akciji i da započne proces određivanja novih, efikasnijih pravila o subvencijama i državnim preduzećima, kako bi se okončale takve prakse koje izazivaju poremećaje", navodi se u saopštenju asocijacija iz sektora aluminijuma.

Saopštenje aluminijumskih grupacija iz SAD, Evrope, Japana i Kanade, dolazi uoči samita lidera G7 najbogatijih zemalja sveta u francuskom gradu Bijaricu od 24. do 26. avgusta.

U saopštenju je citirana ovogodišnja studija Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) u kojoj se navodi da je 17 međunarodnih aluminijumskih kompanija dobilo do 70 milijardi dolara državnih subvencija u periodu 2013-2017. godine, od čega je 85 odsto otišlo u ruke pet kineskih kompanija.

Kina je najveći svetski proizvođač aluminijuma, ona je prošle godine učestvovala sa 57 odsto u ukupnoj globalnoj proizvodnji, koja je iznosila 64,3 miliona tona.

"Vreme ističe, a proizvođači aluminijuma su pod većim pritiskom nego ikada. Ono što nam sada treba je rešenje koje je osmišljeno tako da aluminijumski sektor osigura zdravu budućnost za sve zainteresovane strane", navodi se u saopštenju.

Cena aluminijuma na Londonskoj berzi metala pala je za 35 odsto od dostizanja vrhunca u maju 2011. godine, jer se tržište suočilo sa prevelikom proizvodnjom i velikim zalihama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: