Brnabić: Institucije da se pozabave N1, Nova S i Sport klubom

Pronađena je "rupa u zakonu" po kojoj se domaći mediji tretiraju kao strani i u skladu sa tim im nije potrebna registracija kod REM-a, rekla je Ana Brnabić.

Izvor: B92

Četvrtak, 25.07.2019.

18:05

Brnabić: Institucije da se pozabave N1, Nova S i Sport klubom
EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Premijerka Ana Brnabić je danas, odgovarajući na pitanje o statusu i uslovima pod kojima televizija N1, Nova S i Sport klub reemituju program u Srbiji, zamolila nezavisna tela i resorna ministarstva da se pozabave ovom temom, budući da se tretiraju kao strani kanali, a svima je jasno da su domaći.

Brnabić je na pitanje poslanika Pokreta socijalista Ðorđa Komlenskog koji već danima u parlamentu postavlja pitanja o reemitovanju programa tih kanala kazala da je utvrđeno da oni nisu registrovani u Srbiji, da im REM nije izdao dozvole za pružanje usluga i da u tom smislu nisu domaći kanali.

Kako je rekla, oni su registrovani u Luksembrugu i u skladu sa Zakonom o elektronskim medijima oni reemituju njihov program.

"Čini mi se da nam je svima jasno da su to domaći kanali, kako da se pravimo ludi da su strani? Radi se o rupi o zakonu, jer nije reč samo o reemitovanju, tu su domaći programi, domaće reklame. Mora da se utvrdi odakle SBB dobija signal recimo na TV N1. Molim nezvaisna tela da se malo više ovim pozabave", rekla je Brnabić.

Dodala je da razume da "svi beže od tog problema", zbog mogućih optužbi da neko hoće da gasi medije, a reč je, kaže, o tome da svi treba da poštuju vladavinu prava.

Ona je dodala da SBB kao distributer medijskog sardžaja ne poštuje zakone Srbije, kao na primer onaj o elektronskim komunikacijama po kojem REM određuje numeraciju kanala i štiti javni interes Srbije, te u skladu sa tim RTS treba da budem na prvom kanalu.

"Oni to ne poštuju tako da je kod njih RTS tek treći kanal", rekla je Brnabić i dodala da REM može da podnese samo prekršajnu prijavu zbog toga na koju se, kaže, SBB ne osvrće naročito.

Brnabić smatra da skupština treba da da upustva da li zbog toga treba da se menja zakon i da se pored prijave uvede još neka sankcija.

Ponovila je da je njeno lično mišljenje da je pronađena "rupa u zakonu" po kojoj se domaći mediji tretiraju kao strani i u skladu sa tim im nije potrebna registracija kod REM-a.

"To je nefer konkurencija. Kakvu poruku šaljemo što se tiče vladavine prava", pitala je premijerka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: