Najnovije vesti
Kultura
Premijera predstave „Ko se boji Virdžinije Vulf“ sa Radetom Šerbedžijom, prvo na Brionima pa u Beogradu

Premijera predstave „Ko se boji Virdžinije Vulf“ sa Radetom Šerbedžijom, prvo na Brionima pa u Beogradu

Premijera predstave „Ko se boji Virdžinije Vulf“ sa Radetom Šerbedžijom u glavnoj ulozi (koprodukcija Beogradskog dramskog pozorišta i kazališta Ulysses) zakazana je za 29. jul na Tvrđavi Minor na Malom Brionu.

Ko se boji Virdžinije Vulf Foto: Darja Štravs TIsu / RAS Srbija
Ko se boji Virdžinije Vulf

Predstava u režiji Lenke Udovički biće čak sedam puta izvedena u okviru bogate sezone Ulyssesa koja će na Brionima trajati sve do kraja avgusta. Od 20.30 časova pretpremijere biće igrane 26, 27. i 28. jula, dok će premijera biti izvedena 29. jula u istom terminu. Reprize su zakazane za 30. i 31. jul i 3. avgust.

Pored Radeta Šerbedžije koji se pojavljuje u ulozi Džordža, u predstavi igraju: Katarina Bistrović Darvaš, prvakinja ZKM, Milan Marić u alternaciji sa Ljubomirom Bulajićem i Martinom Grđanom, Nika Ivančić u alternaciji sa Rominom Tonković.

Ko se boji Virdžinije Vulf
Foto: Darja Štravs TIsu / RAS Srbija
Ko se boji Virdžinije Vulf

Pored Lenke Udovički u ekipi saradnika su i dramaturg Željka Udovičić Pleština, scenograf Stefano Katunar, kostimograf Bjanka Adžić Ursulov i kompozitor Najdžel Ozborn.

Zaplet „Ko se boji Virdžinije Vulf” je jednostavan. Tokom neobavezne sedeljke, sredovečni bračni par, univerzitetski profesor istorije Džordž i dekanova ćerka Marta potaknuti alkoholom, započinju mentalno i emotivno iscrpljujuću, verbalnu igru međusobnog optuživanja i zlostavljanja, uvlačeći u tu igru i svoje goste. Mračna slika braka akademskih građana, koji predstavljaju stubove srednje klase, kao i razlaganje tipičnog obrasca dramske priče kroz na prvi pogled besciljnu i besmislenu pijanku, izazvala je oprečne reakcije i publike i kritike.

„Ko se boji Virdžinije Vulf“ imaće premijeru i u Beogradu sredinom oktobra, posle čega će predstava biti na repertoaru Beogradskog dramskog pozorišta. Na taj način beogradskoj publici će biti omogućeno da, nakon višedecenijske pauze, uživa u glumačkoj bravuri Radeta Šerbedžije, a Beogradsko dramsko biće jedino pozorište u regionu u kojem će taj vrsni umetnik igrati na stalnom repertoaru.