Svijet

Ukrajina zadržala ruski tanker

Ukrajina zadržala ruski tanker
Foto: Facebook | Ukrajina zadržala ruski tanker

KIJEV - Ukrajinska služba bezbjednosti zadržala je ruski tanker "Nejma", koji je korišcten prilikom blokade Kerčkog moreuza, kad se dogodio incident s ukrajinskim mornarima.

Kako prenose mediji, u toku je priprema optužbe na osnovu koje bi brod trebalo da bude zaplijenjen.

Mediji navode i da je ukrajinska služba obavila pretres broda, da je konfiskovana kompletna dokumentacija, kao i da je cijela posada ispitana.

Cjelokupna posada zaplijenjenog ruskog tankera je na bezbjednom i uputila se svojim kućama, saopštio je medijima neimenovani predstavnik kompanije "Altomar Šiping", koja je suvlasnik ovog broda.

"Posada je na bezbjednom i krenula je kući", istakao je on.

Moskva istražuje okolnosti pod kojima je Ukrajina donijela odluku da zadrži ruski tanker kako bi preduzela odgovarajuće korake i upozorava da će biti posljedica ako neko od posade bude uzet kao talac, saopštilo je danas rusko Ministarstvo spoljnih poslova za Tas.

"Proučavamo detalje onoga što se dogodilo da bismo preduzeli odgovarajuće mjere", naglasile su ruske diplomatske agencije, dodajući da "ako Rusi budu uzeti kao taoci, onda će se to kvalifikovati kao drsko kršenje međunarodnog prava i posljedice će brzo uslijediti."

"Sputnjik" podsjeća da su tri broda ukrajinske ratne mornarice, "Berdjansk", "Nikopolj" i "Jani Kapu", 25. novembra prošle godine, narušavajući članove 19 i 21 Konvencije UN o morskom pravu, presjekli državnu granicu Rusije.

Brodovi su ušli u privremeno zatvorene vode Rusije i nekoliko časova izvodili opasne manevre, ne odgovarajući na zahtjeve ruskih brodova, koji su ih pratili. Sva tri broda su zadržana i kasnije prevezena do luke u Kerču.

Privedena su 24 ukrajinska vojnika, uključujući i dva agenta Službe bezbjednosti Ukrajine, koji su se, prema riječima pres-službe Federalne službe bezbjednosti (FSB), nalazili na brodovima i koordinisali provokacije.

Predsjednik Rusije Vladimir Putin nazvao je ovaj incident provokacijom koja je u vezi sa niskim rejtingom tadašnjeg predsjednika Ukrajine Petra Porošenka uoči izbora, na kojima je, na kraju, pobijedio Vladimir Zelenski.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije