Ukrajina zadržala ruski tanker, Moskva upozorava VIDEO/FOTO

Ukrajinska služba bezbednosti zadržala ruski tanker "Nejma", koji je korišćen prilikom blokade Kerčkog moreuza, kad se dogodio incident s ukrajinskim mornarima

Izvor: Tanjug, Sputnjik

Četvrtak, 25.07.2019.

13:35

Ukrajina zadržala ruski tanker, Moskva upozorava VIDEO/FOTO
Foto: Tanjug/AP

Kako prenose mediji, u toku je priprema optužbe na osnovu koje bi brod trebalo da bude zaplenjen.

Mediji navode i da je ukrajinska služba obavila pretres broda, da je konfiskovana kompletna dokumentacija, kao i da je cela posada ispitana.

"Sputnjik" podseća da su tri broda ukrajinske ratne mornarice, „Berdjansk“, „Nikopolj“ i „Jani Kapu“, 25. novembra prošle godine, narušavajući članove 19 i 21 Konvencije UN o morskom pravu, presekli državnu granicu Rusije.

Brodovi su ušli u privremeno zatvorene vode Rusije i nekoliko časova izvodili opasne manevre, ne odgovarajući na zahteve ruskih brodova, koji su ih pratili. Sva tri broda su zadržana i kasnije prevezena do luke u Kerču.

Privedena su 24 ukrajinska vojnika, uključujući i dva agenta Službe bezbednosti Ukrajine, koji su se, prema rečima pres-službe Federalne službe bezbednosti (FSB), nalazili na brodovima i koordinisali provokacije.

Predsednik Rusije Vladimir Putin nazvao je ovaj incident provokacijom koja je u vezi sa niskim rejtingom tadašnjeg predsednika Ukrajine Petra Porošenka uoči izbora, na kojima je, na kraju, pobedio Vladimir Zelenski.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

35 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

14 h

Podeli: