Hronika

Mital ispitan u Tužilaštvu, slijedi odluka o pritvoru

Mital ispitan u Tužilaštvu, slijedi odluka o pritvoru
Foto: N.N. | Mital ispitan u Tužilaštvu u Tuzli

TUZLA - Indijski milioner i predsjednik Nadzornog odbora "Global Ispat Koksne Industrije Lukavac" (GIKIL) Pramod Mital ispitan je danas u tužilažtvu u Tuzli, zbog sumnje da je počinio privredni kriminal, a uskoro bi trebalo da bude donijeta odluka o pritvoru, potvrdio je kantonalni tužilac Ćazim Serhatlić.

Kako je izjavio Serhatlić, u narednih sat vremena sudu će biti podnijet prijedlog za određivanje pritvora Mitalu, prenosi Klix.ba.

Istragom zbog kriminala u GIKIL-u obuhvaćeno je šest osoba, a Mitelu i još dvojici se na teret stavlja krivično delo organizovani kriminal uz zloupotrebu položaja i ovlašćenja u poslovanju.

U Kantonalnom tužilaštvu navode da, ukoliko se dokaže da su krivi, prijeti im kazna zatvora u ukupnom trajanju do 45 godina.

Prema informacijama Tužilaštva, u periodu od 2006. do 2015. godine iz GIKIL-a je na sumnjiv način izvučen 21 milion konvertibilnih maraka u gotovini koji je putem takozvanih menadžerskih ugovora završio u kompaniji GSHL, koja je u vlasništvu milionera Pramoda Mitala.

Hapšenju Mitala i još dvije osobe iz Indije, doprinijele su i prijave radnika koji su Tužilaštvu TK upućivali sumnju na kriminalne radnje u GIKIL-u, odnosno nezakonito izvlačenje kapitala iz ove lukavačke kompanije.

Istraga se vodi i protiv bivšeg direktora GIKIL-a Debašiša Gangulija za kojim je raspisana poternica i Vehida Mešića i Faika Buševca koji su bili odgovorne osobe u KHK Lukavac prilikom zaključivanja štetnog ugovora o ulasku GSHL-a u GIKIL.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije