• Search form

25.07.2019 | 11:17

Povratak Ostermajera na Bitef

Povratak Ostermajera na Bitef

Među rediteljima u glavnom programu 53. Bitefa ponovo će biti jedan od velikana evropskog teatra Tomas Ostermajer, koji se vraća posle 16 godina i Ibzenove drame “Nora” za koju je 2003. dobio “Politikinu” nagradu za najboljeg reditelja.

Ostermajerovo matično pozorište, Šaubine am Leniner Plac iz Berlina predstaviće se publici 53. Bitefa predstavom “Istorija nasilja” prema tekstu Eduara Luija 20. septembra na sceni Pozorišta na Terazijama.

Prema autobiografskoj priči Luija, student iz francuske provincije pokupi na nekoj pariskoj ulici mladog Alžirca i odvede ga u stan. Pored seksa, njima se dogode i naznake ljubavi, ali se sve završi krađom smartfona, silovanjem i nemogućnošću da se to silovanje adekvatno prijavi porodici i nadležnim službama...

Prema rečima umetničkog direktora Bitefa Ivana Medenice, tu priču mladog francuskog pisca Luija Ostermajer sklapa kao slagalicu, kombinujući vremenske perspektive i manje celine narativa, gradeći tako dramsku napetost.

“U središtu nije sam erotsko-krimi zaplet, već različita društvena zla, neka od njih naizgled nevidljivija, koja iznutra razgrađuju građansko društvo: provincijska zatucanost i netolerancija, ksenofobija, neprofesionalnost i predrasude u javnim službama (medicinski sistem i policija)...”, naveo je Medenica, dodajući da se Ostermajer tom predstavom vraća u svoju ranu, mladalačku fazu koju su odlikovale savremene teme, žestoka glumačka igra, video-radovi i izvođenje muzike uživo.

Ostermajer je učestvovao na 34. Bitefu predstavom “Disco Pigs” 2000. godine, a poslednji put “Norom” na 37. Bitefu 2003. godine. Obe predstave nastale su u produkciji teatra Šaubine am Leniner Plac, čiji je Ostermajer dugogodišnji umetnički direktor.

Beogradski internacionalni teatarski festival prikazaće od 17. do 26. septembra na više lokacija u Beogradu 12 predstava iz devet zemalja, objedinjenih sloganom “Počnimo ljubav iz početka”, a prema rečima Medenice, pokušaće da pokaže da pozorište može da “pruži alternativu aktuelnim, dominantno opresivnim oblicima funkcionisanja društva”.

Tematskom linijom, 53. Bitef evidentira entropiju postojećih društvenih odnosa i pojavu raspada – od političke zajednice, do porodice i braka, dok je glavna umetnička linija imerzivno pozorište, u kojem gledaoci postaju učesnici.

Među autorima u glavnom programu 53. Bitefa su velika imena evropskog i svetskog pozorišta, poput Mila Raua, Štefana Kegija i Sepa Bajensa.

Rezervacija ulaznica za sve predstave 53. Bitefa počeće 15. avgusta i trajati do 1. septembra, a prodaja ulaznica počinje 2. septembra.

Festivalski sajt je bitef.rs, a program se nalazi i u Kalendaru portala SEEcult.org.

*Foto: Istorija nasilja - Arno Declair

(SEEcult.org)

Video
08.04.2024 | 10:10

VOĐENJE: IRWIN – NSK State – It's a Beautiful Country

IRWIN: NSK State – It's a Beautiful Country, Umetnički pav