Dostupni linkovi

Skupština Beograda raspravlja o Statutu, opozicija bojkotuje


Sednica Skupštine Beograda
Sednica Skupštine Beograda

Odbornici Skupštine grada Beograda započeli su sednicu na čijem dnevnom redu je predlog o promeni Statuta Grada i rebalans budžeta za 2019. godinu, uz paket finansijskih odluka koje prate rebalans.

Novi statut će Beograd podeliti na dve zone - gradsku sa deset opština i prigradsku sa sedam, a čelni ljudi grada tvrde da će se na taj način decentralizovati vlast, da će opštine imati veća ovlašćena i da će biti samostalnije.

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić, koji je i predsednik Komisije za izradu novog statuta, rekao je da beogradske opštine trenutno imaju manje nadležnosti nego bilo koja opština u Srbiji i da će to sada biti ispravljeno.

"Ove promene su u interesu građana jer se tako lakše rešavaju njihovi problemi", rekao je Vesić na sednici Skupštine Beograda, obrazlažući predlog za izmenu gradskog statuta.

Vesić je rekao i da nije zadovoljan nivoom decentralizacije koji se postiže izmenom Statuta, jer je taj nivo, kako je naveo, ograničen postojećim Ustavom.

On je naveo i da je izmenama predviđena mogućnost prenošenja izvornih nadležnosti Grada na opštine, da prigradske opštine mogu da osnivaju javna preduzeća i da dobijaju pravo na izdavanje dozvola za legalizaciju na većim površima kvadratnih metara nego sada.

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić i gradonačelnik Zoran Radojičić na sednici skupštine grada Beograda, 25. jul 2019.
Zamenik gradonačelnika Goran Vesić i gradonačelnik Zoran Radojičić na sednici skupštine grada Beograda, 25. jul 2019.

SzS: Izmene Statuta donose veću centralizaciju

Deo opozicije međutim ne prisustvuje sednici, a ispred zgrade Gradske uprave na Terazijama, novinarima se obratio Nikola Jovanović, šef odborničke grupe Saveza za Srbiju (SzS) u gradskom parlamentu, koji je izneo kritike da sa izmenom Statuta gradonačelnik, njegov zamenik i gradsko veće više neće morati da podnose izveštaje gradskom parlamentu.

"Gradska uprava više neće odgovarati nama nego izvršnoj vlasti u Beogradu", naveo je Jovanović.

On je izneo tvrdnje i da će novi Statut zapravo doneti još veću centralizaciju.

"Ovo je velika obmana i laž. Oni su od 2014. godine centralizovali sve aktivnosti u Beogradu, a ovim Statutom ovo se ne ispravlja već se čini trajnim", rekao je Jovanović pred početak sednice Skupštine grada.

"Kakav je to prenos nadležnosti na gradske opštine kada gradske opštine i dalje neće imati pravo na svoju svojinu, da izdaju poslovni prostor, kada im se ukidaju opštinska pravobranilaštva, kada im se zabranjuje da osnivaju ustanove kulture i sporta? Kakva je to decentralizacija kada se novim Statutom ukida pravo Beograđana da direktno biraju svoje predstavnike u mesnim zajednicama", pitao je Jovanović.

"Do današnje promene statuta i rebalansa budžeta svih 17 gradskih opština dobijale su iz gradskog budžeta 12,9 milijardi dinara. Sa navodno novim nadležnostima i današnjim rebalansom dobijaju isto. Ni za dinar više nije porastao budžet za 17 gradskih opština", rekao je odbornik opozicionog Saveza za Srbiju.

Odbornik Nikola Jovanović u obraćanju medijima
Odbornik Nikola Jovanović u obraćanju medijima

Šef odborničke grupe vladajuće Srpske napredne stranke (SNS) Aleksandar Mirković izjavio je na samom početku zasednja da bi, kako je naveo "bilo moralno da odbornici okupljeni oko Saveza za Srbiju podnesu ostavke", jer se nisu pojavili na sednici gradskog parlamenta koju hje nazvao "istorijskom" jer se na njoj raspravlja o novom Statutu.

On je dodao da poslanici SzS nisu o tome da neće učestvovati u zasednjau obavestili predsednika Skupštine grada, a da se u Poslovniku o radu navodi da je odbornik dužan da učestvuje u radu skupštine i radnih tela u koje je izabran, a da je, ukoliko se ne pojavi na sednici, dužan da obavesti nadležne.

Odbornici Skupštine grada na sednici 25. jula se izjašnjavaju i o predlozima planova detaljne i generalne regulacije i izmenama i dopunama planova za delove teritorija Zvezdare, Rakovice i Zemuna, kao i brojnim predlozima odluka za izradu novih planova.

Kako je najavljeno, razmatraće se i finansiranje troškova četvrtog pokušaja biomedicinski potpomognute oplodnje, a odbornici će odlučivati i o izmenama i dopunama Programa uređivanja i dodele građevinskog zemljišta za 2019. godinu, o Predlogu odluke o upravljanju komunalnim, inertnim i neopasnim otpadom, kao i o izmenama odluka o oglašavanju i Gradskoj upravi.

Rebalanse programa poslovanja za 2019. godinu predložiće sledeća javna komunalna preduzeća: "Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda, "Ada Ciganlija", "Gradsko stambeno", "Beograd-put", "Javno osvetljenje", "Putevi Beograd" i "Zelenilo - Beograd", a odlučivaće se i o izmeni Odluke o promeni osnivačkog akta "Sava centra".

Na dnevnom redu je i Predlog izmena Kadrovskog plana za 2019. godinu Gradske uprave, Službe za centralizovane javne nabavke i kontrolu nabavki, Službe za budžetsku inspekciju, Službe za internu reviziju, Kancelarije za mlade i zaštitnika građana, dok će se po skraćenom postupku odlučivati, između ostalog, o razrešenju i imenovanju direktora i v.d. direktora u jednom broju preduzeća i ustanova čiji je osnivač Grad Beograd.

XS
SM
MD
LG