25. jul  2019. 09.12  →  19.38 | Izvor: Tanjug

Vučić i Han o dijalogu, putu ka EU, reformama...

BEOGRAD -

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je večeras sa evropskim komesarom za susedsku politiku i pregovore o proširenju Johanesom Hanom, a posebno su razmotrili zastoj u dijalogu Beograda i Prištine i stanje nastalo posle ostavke premijera privremenih kosovskih institucija Ramuša Haradinaja.

Predsednik Vučić je rekao da je Srbija i ovom prilikom, kao i uvek, reagovala smireno i odgovorno.

On je zahvalio komesaru Hanu na razumevanju i angažovanju da se dijalog Beograda i Prištine odblokira, navodi se u saopštenju Pres službe predsednika Srbije.

Takođe je ponovio da Srbija ostaje privržena politici mira i saradnje, kako bi sačuvala stabilnost u regionu.

Komesar Han je pozdravio opredeljenje Srbije da sačuva regionalnu stabilnost.

On je još jednom istakao svoju spremnost da pokuša da pomogne da se steknu uslovi za nastavak dijaloga Beograda i Prištine.

Pored situacije na zapadnom Balkanu, na sastanku je bilo reči i o budućim koracima Srbije na evropskom putu.

Komesar Han je pozvao Srbiju da ubrza reformski proces i da sa većom odlučnošću radi na vladavini prava.

Takođe predsednik Vučić je čestitao komesaru Hanu na tome što ga je Austrija kandidovala za treći mandat u Evropskoj komisiji.

Han će se sutra pre podne sastati i sa premijerkom Anom Brnabić, a prisustvovaće i otvaranju regionalne manifestacije Sportske igre mladih.

Komesar Han, koji se već angažovao oko deblokade dijaloga Beograda i Prištine najavio je da će tokom jula ponovo pokušati da motiviše lidere dve strane da se vrate za pregovarački sto.

Posle ostavke premijera privremenih kosovskih institucija Ramuša Haradinaja očekuje se da će Vučić i Han razmotriti novonastalu situaciju i mogućnosti kako dalje sa procesom ukidanja tarifa i normalizacije odnosa Beograda i Prištine.

Drugog dana posete, u petak, Johanes Han se sastaje sa premijerkom Anom Brnabić, sa kojom će razmotriti reformski proces u Srbiji.

Han je prošlog meseca, povodom otvaranja novog poglavlja u pristupnim pregovorima, pozvao Srbiju da ubrza reformski proces i da sa većom odlučnošću radi na vladavini prava, fundamentalnim pravima i demokratskom upravljanju.

Premijerka Srbije i komesar za pristupne pregovore EU u 10 časova u petak održaće i konferenciju za novinare u Vladi Srbije.

Han će tokom boravka u Beogradu kao ambasador prisustvovati i regionalnoj manifestaciji Sportske igre mladih.

Johanesu Hanu u oktobru ističe mandat na mestu komesara za pristupne pregovore i susedstvo.

Austrija je kandidovala Hana za treći mandat u Evropskoj komisiji, ali još nije poznato koji resor bi nekadašnji komesar za regionalnu politiku i proširenje mogao da dobije u narednom mandatu.

Broj komentara: 8

Dragan  25. 07. 2019. | 09:46
Srbija je mnogo toga postigla kako bi sve više napredovala, istovremeno trudeći se da ispunjava sve uslove koji su neophodni za ulazak u EU. Evropa bi trebalo više da posveti pažnju Srbiji, iz razloga što je Srbija najvažniji faktor za stabilnost, mir i razvoj čitavog regiona.
kole  25. 07. 2019. | 10:18
Han iskreno gleda na situaciju oko problema na KiM i prilicnu podrsku odaje Beogradu na bori za nastavak dijaloga, za borbu mira i stabilnosti.
Mila   25. 07. 2019. | 10:51
Dobrodošli u Srbiju.
jana  25. 07. 2019. | 12:12
Iskreno se nadamo da ce sagledati celokupnu situaciju i dati podrsku Srbiji
Natasa  25. 07. 2019. | 13:07
Han je naš prijatelj!
Higija  25. 07. 2019. | 18:18
Ovo je yaista lepa vest, da Srbija konačno može da se razvija. Srbiji je potrebna saradnja sa svim državama u regionu.
saki  25. 07. 2019. | 23:05
Srbija predstavlja primer u regionu .
mara  26. 07. 2019. | 09:09
Srbija je dostigla kriterijume EU, predsednik pokusava da nadje adekvatno resenje za KIM kako bi se proces ubrzao.