Jedno "da" daje šansu za novi život

Od početka godine 11 porodica dalo saglasnost za transpantaciju, spaseno je 27 života. Međutim, i dalje je nedovoljno donora. Profesor Svetozar Putnik kaže za RTS da zakon sam po sebi ne može doneti rezultat u nekom kraćem vremenskom roku. Dok god transplantacija ne bude shvaćeno kao normalna, standardna zdravstvena procedura koja spasava život, to neće moći da postane masovna procedura.

Dok Španija ima i do 50 donora na miliona stnovnika, Hrvatska oko 40 donora, Belgija i Austrija blizu 30, Srbija ima tek tri donora na milion stanovnika. 

Statistika pokazuje i da su mnogo veće šanse da nam tokom života zatreba transplantacija nego da budemo davalac organa. 

Milanu je transplantacija urađena pre 15 dana u Kliničkom centru Srbije, počeo je da ustaje, da se kreće, kao da "ništa nije bilo". Pacijent koji ima 29 godina kaže da nije dugo čekao na srce.

"Srce je bilo oslabljeno i moralo je da se zameni", rekao je Milan i poručio da treba zdravo živeti.

Drugi pacijent koji ima 52 godine dobio je srce pre četiri dana. Mesec dana bio je na listi, i kaže sve je brzo stiglo. Poručio je da svi treba da pomognu koliko mogu, a doktori će da odrade svoje.

"Sve je bilo vrlo brzo, očekivao sam to na dužem štapu i sada sve ide kako treba", kaže pacijent.

Direktor Klinike za kardiohirurgiju KCS Svetozar Putnik, na čelu tima za transplantaciju srca, rekao je za RTS da su u pitanju dva hitna bolesnika kojih ima sve više.

"Oni ne mogu da napuste bolnicu jer su na dva ili tri leka koji potpomažu srčani rad i za njih je urgentna transplantacija praktično jedino rešenje", kaže profesor Putnik.

Prema njegovim rečima, oni imaju tešku srčanu insuficijenciju zbog kojih im je život bio ugrožen i bilo je praktično pitanje dana kada će se to loše završiti, ali su imali sreću da se pojave adekvatni organi i da porodice daju pristanak da se ta intervencija obavi.

"Mi imamo veliki broj bolesnika koji čekaju, neki u bolnicama, neki u kućnim uslovima, na intervenciju i sve zavisi od toga kako će organ odnosno intervencija biti dostupna", rekao je doktor.

Dr Putnik kaže da zakon sam po sebi ne može doneti rezultat u nekom kraćem vremenskom periodu.

On kaže da ima utusak da se svest menja, a broj transplantacija kada je reč o srcu je sve veći.

"Suštinski dok god to ne bude shvaćeno kao normalna, standardna zdravstvena procedura koja spasava život, po pravilu, mladim ljudima, samo na takav način - to neće moći da postane procedura koja će biti masovna, ali ove godine smo uradili šest transplantacija srca, prošle godine 10", kaže Putnik.

Kaže da se nada da će se ovi ljudi - pacijenti vratiti u svoje porodice, na svoja radna mesta, među svoje prijatelje što će biti najbolji primer i promoter te normalne zdravstvene procedure.

"I u letnjem periodu kada je to teško organizovati možemo da radimo sukcesivno - nekoliko transplantacija zaredom. To su veliki timovi ljudi, nije to privilegija jednog čoveka - učestvuje veliki broj hirurga, anesteziologa, kardiologa, medicinskih tehničara", rekao je dr Putnik.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво