Najnovije vesti
Vesti Republika Srpska
NEZAKONITE SMENE Borenović: Politička čistka u Centralnoj banci BIH

NEZAKONITE SMENE Borenović: Politička čistka u Centralnoj banci BIH

Trivo Marinković (PDP) i Ljubiša Vladušić (SDS) smenjeni su sa mesta članova Upravnog saveta Centralne banke BiH samo zato što su politički nepodobni, što je potvrđeno i najnovijom odlukom Suda BiH u kojoj je navedeno da su razrešeni na nezakonit način.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
Foto: Dejan Božić / RAS Srbija

Poručio je ovo za Srpskainfo predsednik PDP Branislav Borenović, ističući da je odluka Suda BiH za njega bila očekivana.

On nije želeo da ulazi u detalje sudske odluke, navodeći da je očito da smena nije imala valjan zakonski osnov, te da je reč o “čistoj” političkoj čistki u CB BiH.

– Smenjeni su samo jer su politički nepodobni i to je bilo sasvim jasno čim su razrešeni s dužnosti. Prilikom njihove smene nisu ispoštovane sve procedure, a prekršene su i mnoge odredbe Zakona o CB BiH – podvukao je Borenović.

Vladušić juče nije bio dostupan za komentar, dok je Marinković u kratkom telefonskom razgovoru kazao da će se oglasiti tek nakon što se potpuno okonča postupak oko njihovog razrešenja.

– Naš stav je da ne dajemo nikakvu izjavu, jer je to stvar redovnog postupka, i ne želimo bilo kakvu posledicu, ni po nas lično, ni po banku, niti po državne institucije. Za sada nemamo nikakav komentar i tako će ostati jedno izvesno vreme – poručio je Marinković.

Podsećamo, odluku o razrješenju Marinkovića i Vladušića donelo je Predsedništvo BiH prošli mesec, i to na zahtev srpskog člana Milorada Dodika, koji je potom na to mesto imenovao svoje kadrove.

Marinković i Vladušić su nakon toga podneli tužbu, tražeći od Suda BiH da poništi odluku Predsedništva BiH. Osim što je njihova smena proglašena nezakonitom, Marinković i Vladušić će da naplate i debelu odštetu od države.

Naime, u tužbi koju su podneli Sudu BiH, nakon razrešenja tražili su da im se nadoknadi šteta u vidu neisplaćenih mesečnih naknada na ime aktivnosti u svojstvu članova Upravnog saveta CB BiH, u iznosu od 10.500 KM, zajedno sa zateznom kamatom i troškovima postupka. Da li će taj novac na kraju i dobiti, ostaje da se vidi.

Iako nije poznato šta je Sud BiH tačno naveo u svojoj odluci, evidentno je da prilikom smene Marinkovića i Vladušića nisu ispoštovane sve procedure, niti im je još istekao šestogodišnji mandat na koji su imenovani, piše Srpskainfo.

– Članovi Upravnog saveta mogu biti razrešeni pre isteka šestogodišnjeg mandata ukoliko su prekršili zakon, oglašeni krivim za prestup za koji je bio, ili bi mogao biti, osuđeni na kaznu zatvora bez mogućnosti plaćanja novčane kazne, ako su zbog lošeg ponašanja diskvalifikovani ili suspendovani od strane nadležnih vlasti u obavljanju profesionalnih delatnosti. Nakon saznanja i predloga od strane većine članova Upravnog saveta, svaki član može biti smenjen od strane Predsedništva BiH ako osoba predložena da bude udaljena iz službe nije u stanju da obavlja funkciju zbog telesne ili duševne bolesti koja traje više od jedne godine; osoba predložena da bude udaljena iz službe prisustvovala na manje od pola sastanaka Upravnog saveta koji su održavani tokom poslednjih 12 meseci ili ako je učestvovala u ozbiljnom kršenju zakona. Ni zbog jednog drugog razloga član Upravnog saveta ne može biti udaljen iz Saveta – navodi se u Zakonu o CB BiH.