Najnovije vesti
Vesti Svet
Maler pred kongresmenima: Trampovi odgovori komisiji nisu uvek bili istiniti

Maler pred kongresmenima: Trampovi odgovori komisiji nisu uvek bili istiniti

Bivši američki specijalni savetnik Robert Maler odgovarao je danas punih sedam sati na pitanja kongresmena pred Komitetom za pravosuđe Predstavničkog doma i pred Komisijom za obaveštajne poslove o svojoj istrazi vezanoj za aktivnosti Rusije u Sjedinjenim Američkim Državama, prethodno ističući da nije oslobodio američkog predsednika Donalda Trampa odgovornosti za ometanje pravde, ali je odbio da govori o "problemu sa impičmentom".

Robert Mueller foto tanjug ap Foto: Tanjug / AP / Tanjug/AP
Robert Mueller foto tanjug ap

Bivši direktor FBI-a je proveo 22 meseca istražujući nešto za šta je smatrao da je mešanje Rusije u izbore za predsednika Amerike 2016. godine kako bi "pomogli Trampu", a prvi put od kako je pokrenuta ta istraga odgovarao je javno na "unakrsno ispitivanje" demokrata i republikanaca, podseća Rojters.

I demokrate koje su htele da podupru svoj zahtev za impičmentom ili su očekivale ključno svedočenje o predsedniku, kao i republikanci koji su hteli da pokažu da je istraga politički motivisana sa ciljem da pogodi Trampa, nakon današnjeg saslušanja mogli bi da ostanu frustrirani, zaključuje Rojters, navodeći i da Maler je često napeto odgovarao, uz reči poput "ne mogu da govorim o tome", "ne bih zalazio u to" ili jednostavno upućujući na svoj izveštaj na 448 strana.

Pročitajte još

Govoreći o mešanju Rusije u izbore, Maler je ocenio da je to trajan proces, piše britanski "Gardijan".

- Nije to bio jedini put. Oni to rade i dok mi sedimo ovde. I očekuje se da će oni to raditi i tokom sledeće kampanje - rekao je Maler, izražavajući tokom saslušanja bojazan da bi strano mešanje u izbore moglo da postane “uobičajena praksa”.

Odgovarajući na pitanje demokrate Vala Demingsa, Maler je rekao da bi "opšte uzev" moglo da se kaže da u Trampovim pisanim odgovorima poslatim posebno formiranoj komisiji ima naznaka neiskrenosti.

- Pravo bi bilo reći da (Trampovi) pisani odgovori ne samo što nisu bili neodgovarajući i nekompletni, jer on nije odgovorio na mnoga vaša pitanja, ali i tamo gde jeste, njegovi odgovori pokazuju da ona nisu uvek bila iskrena? - zapitao je Demings.

- Uglavnom - uzvratio je Maler, a piše "Gardijan".

Donald Tramp i Robert Maler
Foto: DOD photo by U.S. Air Force Staff Sgt. Jette Carr, FBI / Wikipedia
Donald Tramp i Robert Maler

Maler je kritikovao danas i Trampovo hvaljenje "Vikiliksa" tokom svoje kampanje 2016. godine, nakon što je na ovom sajtu osvanula hakovana prepiska demokrata elektronskom poštom. "Malo je reći da je to problematično", rekao je Maler, ocenjujući tadašnje Trampove komentare.

Tramp se, prema pisanju "Gardijana", poneo pobednički kada se pokazalo da saslušanje nije sadržalo bombastičnije trenutke i oglasio se na Tviteru rečima: “Istina je sila prirode!”.

Tramp je, prema navodima Rojtersa, naveo da je ovo bio dobar dan za Republikansku partiju i ponovo je odbacio optužbe za mešanje Rusije kao "lažne vesti" i "lov na veštice". Rojters prenosi i da je Tramp pred Belom kućom, odlazeći na put u Zapadnu Virdžiniju, rekao da se “Maler nije dobro poneo”.

Međutim, Maler je ponovio da cela istraga nije “lov na veštice”, a ranije danas na kongresnom saslušanju naglasio da nije oslobodio Trampa od odgovornosti za ometanje pravde.