AKTUELNO

Nova direktiva EU, o kojoj se trenutno raspravlja, predviđa da u ekstremnim situacijama kao što su smrtni slučajevi i bolest agencija bude u obavezi da vrati 100 odsto sredstava.

Turističke agencije će uskoro morati da vraćaju putnicima sav novac u slučaju njihove bolesti ili smrtnog slučaja u porodici zbog kojeg nisu u mogućnosti da idu na putovanje.

Direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija Srbije (Juta) Aleksandar Seničić kaže da takozvana nova direktiva EU o paket-aranžmanu, o kojoj se trenutno raspravlja, predviđa da u ekstremnim situacijama kao što su smrtni slučajevi i bolest agencija bude obavezna da vrati 100 odsto sredstava putniku.

Spas za putnike

- Dok se ne donese nova evropska regulativa, spas za putnike u tim situacijama je da uplate osiguranje od otkaza aranžmana, koje sada košta otprilike između 1,5 i tri odsto od cene aranžmana. Kada bude usvojena nova regulativa u EU, osiguravači će vrlo ozbiljno pristupiti celoj priči i imati lekarske ordinacije za izdavanje uverenja. Kao na Zapadu, biće propisani određeni lekari i klinike koji će biti licencirani i u ime osiguravača davati potvrde o bolesti. Povraćaj novca će se vršiti delimično od agencije, a delimično do 100 odsto od osiguravača - rekao je Seničić i dodao da očekuje da se ova direktiva EU usvoji 2021. ili 2022. godine.

Foto: Wikipedia, Pixabay

Može, ali i ne mora

Zakon o turizmu u Srbiji i sada predviđa da agencije u slučaju otkaza putovanja treba da povrate novac uz pravo na nadoknadu samo stvarnih troškova, ali u praksi to nije uvek slučaj. Svaka agencija propisuje opšte uslove putovanja, koji, na primer, predviđaju da agencije imaju pravo da zadrže 80 ili čak i 100 odsto novca.

- Članice Jute po standardima poslovanja imaju obavezu da izađu u susret putniku u najvećoj meri tako što pokušavaju da taj aranžman prodaju preko centralnog sistema prodaje, odnosno kroz udruženja sa oko 300 agencija. Dodatna polisa košta otprilike između 1,5 i tri odsto, u zavisnosti od osiguravajuće kuće, i pokriva sve te slučajeve koji mogu da nastanu u rizičnim situacijama - to su smrtni slučajevi u porodici, bolest, okolnosti u kojima se ne može otići na put u predviđenom terminu - kaže Seničić.

#Agencija

#Turizam

'