Preminuo slavni holandski glumac Rutger Hauer

Holandski glumac Rutger Hauer, najpoznatiji po ulozi ubistvenog androida u filmu "Blejd raner" (Istrebljivač), preminuo je u 75. godini.

Kultura

Izvor: B92, Beta, BBC

Sreda, 24.07.2019.

20:20

Preminuo slavni holandski glumac Rutger Hauer
Foto: GettyImages / Pier Marco Tacca

Njegov agent Stiv Kenis je saopštio da je Hauer umro 19. jula u svom domu u Holandiji, gde je danas sahranjen, preneo je Bi-Bi-Si.

Hauer je igrao u više od 100 filmova. Proslavila ga je uloga vođe odmenutih replikanata Roja Betija u filmu "Blejd Raner" Ridlija Skota iz 1982. godine.

Naročito je bio upečatljiv njegov monolog na kraju filma, čiji se delimično i sam bio autor:

"Video sam stvari koje vi, ljudi, ne biste verovali. Zapaljeni ratni brodovi blizu Oriona. ledao sam C-zrake kako svetlucaju u mraku pored Tanhojzerove Kapije. Svi ti trenuci će biti izgubljeni u vremenu, kao suze na kiši. Vreme je da se umre..." Kapije Holivuda otvorila mu je uloga u holandskom filmu "Soldaat Van Oranje" (eng. Soldier of Orange), poznatog holandsko-američkog reditelja Pola Verhovena, iz 1977. godine.

U karijeri je često glumio u hororima i naučnofantastičnim filmovima. Poslednjih godina zapaženije uloge je ostvario u hitovima "Betmen počinje" (negatiavc Bil Erl) i u "Gradu greha" (kardinal Patrik Rork), a glumio je i u HBO-ovoj seriji "Prava krv".

Poznat je i po ulogama u filmu "Noćni sokolovi" (Nighthawks) sa Silvesterom Staloneom (1981.), zatim "U deliću sekunde" (Split Second, 1992.), kao i visokobudžetnoj bajci iz 1985. "Ladyhawke".

Za sporednu mušku ulogu u filmu "Bekstvo iz Sobibora", iz 1988. godine nagrađen je Zlatnim globusom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

93 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: