Isterati psovke i sa društvenih mreža

S. J. M.

24. 07. 2019. u 17:00

Predsednica Skupštine Maja Gojković pozvala opoziciju na postizanje dogovora o pravilima ponašanja. Ideja da se Etičkim kodeksom zabrani vređanje u parlamentu i van njega

Истерати псовке и са друштвених мрежа

U Skupštini se često razmenjuju teške reči,Foto N.Fifić

ETIČKI kodeks ponašanja poslanika ponovo je u centru pažnje, iako se već godinama govori o neophodnosti njegovog usvajanja zbog psovki i pretnji koje razmenjuju narodni predstavnici. Sada je predsednica Skupštine Maja Gojković pozvala na usvajanje tog akta, navodeći da je to rešenje za ukidanje vređanja u skupštinskoj sali i izvan nje.

Povod za ovu inicijativu su i prošlonedeljne uvrede koje je lider radikala Vojislav Šešelj uputio novinarki lista "Danas". Gojkovićeva je zbog toga pozvala i deo opozicije koji bojkotuje rad Skupštine da se u septembru vrati u klupe kako bi svi zajednički dogovorili i usvojili Poslovnik o radu parlamenta i Etički kodeks.

- Ti akti će imati pravu snagu jedino ako budu doneti u saradnji vladajuće većine i opozicije. Kodeks bi trebalo da se odnosi na ponašanje poslanika, ne samo u klupama, već i u javnosti i na društvenim mrežama. Nadam se da će se pronaći način da se postave ograničenja, a da se ne ugrozi pravo na slobodno mišljenje.

Predsednica parlamenta je navela da je posao donošenja Kodeksa delikatan i da ne želi neki oktroisani akt o kojem će glasati samo poslanici vladajuće većine.

Šef poslaničke grupe DS Goran Ćirić kaže da Gojkovićeva ovim pozivom potcenjuje čitav parlament, jer se takav nastup sankcioniše i po sadašnjim pravilima.

- Mi smo već zahtevali kazne jer je Šešelj vređao Aleksandru Jerkov, Gordanu Čomić, Tomislava Žigmanova... Širio je govor mržnje i nije kažnjen. Mnogo toga dosad nije sankcionisano, pa zbog takvog odnosa i bojkotujemo parlament. Neka prvo primene postojeća pravila i tako pokažu iskrenu želju da ih zajednički unapredimo.

Poslanica SRS Vjerica Radeta kaže da Kodeks ništa neće rešiti:

- Povod za priču o njemu je reakcija Šešelja na tvrdnju novinarke da je u Srebrenici bio genocid. Ko to govori zaslužuje oštru osudu i sve najgore reči i nikakav ga kodeks tu neće spasti.


NA ČEKANjU 11 GODINA

POKUŠAJI usvajanja Etičkog kodeksa traju već 11 godina. Skoro u svakom skupštinskom sazivu formirana je radna grupa za njegovo pripremanje. Poslednji nacrt je trebalo da bude usvojen prošle godine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

dragan

24.07.2019. 20:08

Bonton je prevazidjen, pa ga zakonom treba vracati.Pogotovo u parlamentu, koji predstavlja narod...